Šiam siūlymui ministrų kabinetas pritarė vienbalsiai. Tiesa, buvo paminėta, kad tokio sprendimo nepalaiko Lietuvos laisvosios rinkos institutas.

Minimalios algos didinimui yra pritarusi Trišalė taryba. Tai – trečias šios vyriausybės nuo 2013-ųjų inicijuotas minimalios algos kėlimas.

Prezidentė yra pareiškusi, kad didesnė minimali alga – pakeliama ir verslui, ir valstybės biudžetui.

„Didinimas yra ne politinis, o atsižvelgus į ekonominius rodiklius. Ekspertai, darbdaviai sutinka, kad dabartinėje ekonominėje situacijoje būtina nuosekliai didinti darbuotojų, gaunančių mažiausią darbo užmokestį, pajamas, todėl siūlome jau nuo liepos 1 d. minimalią mėnesinę algą kelti iki 325 eurų, o minimalųjį valandinį atlygį didinti iki 1,97 euro (padidinti 8,3 procento)", - yra sakiusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė. 

Pasak ministrės, 2015 m. MMA didinimui numatyta 14,4 mln. eurų. 

DELFI jau rašė, kad planais nuo liepos didinti minimalią algą nesidžiaugia smulkieji verslininkai, kuriems po šio sprendimo padidės valstybei mokami mokesčiai.

Daugiau reikės mokėti visiems, kurie savarankiškai turi sumokėti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas, nes jos skaičiuojamos nuo minimalios algos.

„Smulkiesiems verslininkams minimalios algos padidinimas jaučiasi, nes būtent nuo minimalios algos skaičiuojamas sveikatos draudimas, „Sodros“ įmokos. Visus šiuos pinigus reikės uždirbti, o šiuo metu smulkusis verslas, prekyba stagnuoja, taigi, be abejo, bus sunkoka. Žmonės taupo, pratinasi prie naujos valiutos“, - DELFI anksčiau komentavo Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos vadovė Zita Sorokienė.

Asociacijos skaičiavimu, Lietuvoje yra maždaug 250 tūkst. smulkiųjų prekybininkų.

Tame pačiame Vyriausybės posėdyje sutarta padidinti ir bazinę pensiją bei draudžiamąsias pajamas – 3 eurais. Vidutinė senatvės pensija dėl to, skaičiuojama, padidėtų maždaug 5 eurais.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrės teigimu, pensijoms didinti reikalingi pinigai numatyti šių metų „Sodros“ biudžete. Prireiks maždaug 23 mln. eurų.

Tiesa, paskutinį kartą darbdaviai Trišalės tarybos posėdyje nebuvo sužavėti Vyriausybės iniciatyva didinti minimalią algą ir sutarė, kad kitą kartą sprendimas bus priimamas atsižvelgus į penkis ekonominius rodiklius: vidutinį darbo užmokestį, darbo našumą, infliaciją, bendrojo vidaus produkto augimą ir vidutinį metinį nedarbo lygį. 

Premjeras Algirdas Butkevičius yra pranešęs, kad nuo kitų metų sausio siūlys MMA didinti iki 350 eurų. Seimo valdantiesiems priklausantys „darbiečiai“ jau yra užregistravę siūlymą minimalią algą iki 2016 metų liepos padidinti daugiau nei 100 eurų - iki 437 eurų.

Paskutinį kartą minimali alga didėjo nuo 2014 metų spalio – 10,1 euro – iki 300 eurų.

„Sodros“ duomenimis, Lietuvoje yra daugiau nei 1,3 mln. dirbančiųjų, o minimalią algą arba mažiau gauna apie 400 tūkst. dirbančiųjų. Latvijoje minimalus atlyginimas yra 360 eurai, Estijoje – 390 eurų.