Įmonės džiaugiasi darbuotojais iš Afrikos šalių


Iš Zimbabvės atvykęs Collinas Lietuvoje gyvena jau 4 mėnesius. Čia jis atvyko dirbti. Dabar vyras tvarko sostinės gatves ir džiaugiasi, kad Lietuva ne tik jį, bet ir jo draugus priėmė svetingai.

„Myliu Lietuvą. Žmonės čia labai draugiški. Per visą šį laiką nesijautėme atskirti“, – teigė afrikietis.

Jis pripažįsta, kad Lietuvoje staigmenų netrūksta, o paklaustas, kas nustebino labiausiai – vyras buvo atviras.

„Nuostabios moterys, gražūs pastatai, Lietuvoje labai švaru, o žmonės – malonūs“, – teigė Collinas.

Ne ką mažiau džiugiomis nuotaikomis autobusų keleivius pasitinka ganietis Izekas. Vilniuje jis jau 2 mėnesius. Sako, kad stebina ne tik žmonės, bet ir eismas.

„Vairuotojai, kai jie pamato autobusą – visada praleidžia. Ganoje to neturime, tad tai labai stebina“, – teigė viešojo transporto vairuotojas.

Afrikiečius įdarbinusios įmonės džiaugiasi jų darbštumu ir motyvacija.

„Dirba noriai, turi entuziazmo, su viltimi, kad galbūt pasibaigus dviejų metų terminui jie pratęs darbą ir toliau. Kol kas atrodo jie tikrai pozityviai“, – pasakojo „Transrevis“ valdybos narys Vladas Dapkus.

Pasak darbdavių, Lietuva jau kelerius metus susiduria su darbuotojų trūkumu, todėl sėkmingai įdarbinti užsieniečiai gali tapti alternatyva.

„Ieškome alternatyvių sprendimų, kur galėtume rasti darbuotojų, nes, kaip jau minėjau, susiduriame su ta problema, kad darbuotojų trūksta“, – teigė „Ekonovus“ komunikacijos vadovė Vilma Balčiauskaitė.

Jai antrino ir V. Dapkus.

„Pandemija šiek tiek išbalansavo mūsų vidinį įmonės darbuotojų skaičių, daug kas pasitraukė, tad po pandemijos mes buvome priversti ieškoti ir tas trūkumas vairuotojų – jis visą laiką jautėsi“, – teigė jis.

Susižavi ne tik darbo sąlygomis, bet ir atlyginimu


Migracijos departamentas sako, kad didžioji dalis užsieniečių į Lietuvą atvažiuoja dirbti, tačiau pastebima, kad daugėja ir studentų.

„Iš visų naujų imigrantų, darbo pagrindu atvažiuoja turbūt 80 procentų ar daugiau. Kita dalis yra atlydintys šeimos nariai ir po truputį auga tarptautinių studentų skaičius“, – pasakojo Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė.

Evelina Gudzinskaitė

Darbdaviai svarsto, kad užsieniečius Lietuvoje traukia ne tik darbo sąlygos, bet ir atlygis, mat Lietuvoje afrikiečiai uždirba kelis kartus daugiau nei tėvynėje.

„Kiek jie patys pasakojo, pas juos atlyginimai maždaug apie 200-250 eurų. Pas mus jie gaus nuo 1200 ir daugiau, priklausomai nuo išdirbtų darbo valandų“, – teigė V. Dapkus.

Šioje vietoje savo įžvalgomis pasidalijo ir V. Balčiauskaitė.

„Nepriklausomai nuo to, koks yra darbuotojas – ar jis lietuvis, ar jis užsienietis – visiems yra mokamas vienodas atlyginimas. Taip pat, yra sukurta ir motyvacinė sistema“, – teigė ji.

Atskleidė, kokių iššūkių kyla


Afrikiečiai sako, kad darbas gimtinėje ir Vilniuje skiriasi kaip diena ir naktis.

„Palyginti su Gana, darbas nesunkus. Ganoje kelionių daug ir jos ilgos – net ir trumpiausios išvykos gali trukti 3-4 dienas“, – teigė vienas jų.

O vienas didžiausių iššūkių jiems – šaltis.

„Lietuvoje labai šalta. Mes randame priemonių su tuo kovoti, bet vis tiek – labai šalta“, – teigė ganietis.

Jam pritarė ir darbuotojas iš Zimbabvės.

„Labai šalta, bet mums, kaip afrikiečiams, šiek tiek lengviau prisitaikyti, nes prie pokyčių esame pripratę. Dabar, tam tikra prasme, netgi džiaugiamės“, – teigė jis.

Pūga Vilniuje

Migracijos departamentas atskleidžia, kad, nors afrikiečių ir daugėja, jų Lietuvoje – vis dar reta. Daugiausiai sulaukiama nigeriečių.

„Jų pernai metais atvyko tik 555, o tai tikrai nėra daug. Iš visų kitų Afrikos valstybių – dar mažiau. Tarkime, iš Egipto – 238, o iš dar tolimesnių, labiau egzotinių kraštų, tarkime, Ganos – per metus atvyksta vos kelios dešimtys arba net keli vienetai“, – pasakojo E. Gudzinskaitė.

Užpernai laikinų leidimų gyventi Lietuvoje darbo pagrindu Migracijos departamentas išdavė 38 tūkstančius, o pernai – dar daugiau. Jų skaičius siekė 57 tūkstančius. Daugiausiai migrantų atvyksta iš Ukrainos, Baltarusijos, Uzbekistano, Tadžikistano.

Visą reportažą rasite LNK portale: