48 metų Evaldui Ramašauskui apgaulės schema pavyko apsimetus vienu garsiu techninės įrangos gamintoju iš Azijos, teigiama teismo dokumentuose. Amerikiečių bendrovių darbuotojus lietuvis įkalbėjo į jo sąskaitas Latvijoje, Kipre ir kitose šalyse pervesti dešimtis milijonų dolerių. E. Rimašauskui kaltinimai pateikti dar gruodį, bet dokumentus Teisingumo departamentas paviešino tik dabar. Lietuvis buvo sulaikytas praeitą savaitę, skelbia theverge.com.

Lietuvio pasitelkta apgaulės schema iš pirmo žvilgsnio neatrodo kažkuo ypatinga, tačiau stebina aferos mastas ir pasirinkta pramonės šaka.
Kaltinamojoje išvadoje apie nukentėjusias bendroves kalbama gana abstrakčiai. Pirmoji – „tarptautinė technologijų bendrovė, besispecializuojanti su internetu susijusių paslaugų teikimo ir produktų sferoje, jos būstinė yra Jungtinėse Valstijose“. Antroji bendrovė – „tarptautinė korporacija, teikianti socialinės žiniasklaidos ir tinklų paslaugas internete“. Panašu, kad abi minėtosios bendrovės dirbo su tuo pačiu „Azijoje dirbančiu kompiuterinės įrangos gamintoju“. Kaip teigiama dokumentuose, šis tiekėjas savo veiklą esą vysto nuo XX amžiaus 9-ojo dešimtmečio.

„Mes šių bendrovių pavadinimų nežinome. Nepaisant to, visai smagu spėlioti, kas tai galėtų būti – galbūt populiarius išmaniuosius gaminanti tarptautinė bendrovė iš Kalifornijos. Kalbant apie socialinę žiniasklaidą, galbūt tai bendrovė, gaminanti programėlės išmaniesiems ir kurianti svetaines, kuriomis naudojamės kasdien“, – samprotauja straipsnio autoriai.

Svarbiausia tai, kad abejų stambių bendrovių atstovai, turintys įgaliojimų valdyti didelius pinigų srautus, patikėjo netikrais elektroninio pašto adresais. E. Rimašauskas suklastojo ne tik užsakymų sutartis, bet ir sąskaitas faktūras bei kitus oficialius dokumentus, kurie ir įtikino užsakovus jam pervesti pinigų.

Lietuvis kaltinamas sukčiavimu, pinigų plovimu ir tapatybės vagyste sunkinančiomis aplinkybėmis. Kitaip tariant, jeigu jus pripažintas kaltu, jo laukia ilgi metai už-grotų – už kiekvieną kaltinimą gresia iki 20 metų laisvės atėmimo bausmė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)