Finansinių paslaugų kompanijos „Mercer“ atliktas tyrimas rodo, kad europiečių atostogos vidutiniškai 10 dienų ilgesnės už kolegų amerikiečių, informuoja businessweek.com. „Mercer“ specialistai ištyrė, koks minimalus atostogų dienų skaičius priklauso 10 metų išdirbusiems europiečiams, taip pat, kiek kiekvienoje šalyje yra nacionalinių švenčių.

Tyrimas rodo, kad šiuo metu Europos Sąjungos (ES) valstybėse vidutinė atostogų trukmė yra 34,4, o JAV – 25 dienos. Daugiausiai mokamų atostogų turi Lietuvos dirbantieji – 41 dieną (taip buvo, kol Vyriausybė nepanaikino su šventėmis sutampančių savaitgalio dienų perkėlimo – red. past.), antroje vietoje – prancūzai ir suomiai, turintys 40 mokamų laisvadienių.

„Europoje vyriausybės įstatymai apibrėžia atostogų laiką, tad darbdaviai yra priversti samdyti daugiau darbuotojų, kad būtų kam dirbti, – teigia „Mercer“ tarptautinės komandos viršininkas Matthew Huntas. – JAV skatinamas kitoks požiūris, (čia) siekiama išlaikyti produktyvumą.“

Ar tai reiškia, kad JAV yra dirbama produktyviau? Ne visai. JAV dirbama dėl pinigų, todėl darbo valandos ištęstos, tuo tarpu Europoje griežčiau reglamentuojami darbo santykiai, taip pat ir atostogų laikas. Skaičiuojant darbo valandomis, o ne bendrojo produkto daliai vienam gyventojui, kai kurių Europos tautų produktyvumas didesnis nei amerikiečių.

Produktyviausios yra mažiausios (ES) regiono tautos. Pirmauja Beniliukso šalys (Belgija, Nyderlandai ir Liuksemburgas) – jos lenkia JAV, atsižvelgiant į BVP pagal kasmetines darbo valandas. Ekonominio bendradarbiavimo ir vystymosi organizacijos (angl. Organisation for Economic Co-operation and Development; OECD) duomenimis, Belgija ir Nyderlandai, kuriose atostogų laikas – atitinkamai 30 ir 28 dienos, yra beveik 2 proc. produktyvesnės už JAV. O aukšto lygio finansines paslaugas teikiantis Liuksemburgas, kuriame dirbantieji atostogauja 32 dienas, stebina 27 proc. didesniu produktyvumu.

Kai kuriose Europos šalyse produktyvumas sutampa su produktyvumu Amerikoje, tačiau kitose (valstybėse) jis kur kas mažesnis. Pavyzdžiui, Rytų Europos valstybės turi didelių skolų, todėl joms teko kreiptis pagalbos į Tarptautinį valiutos fondą ir kitas tarptautines organizacijas.

Priešingai nei JAV, daugelyje Rytų Europos valstybių stinga našumą gerinančios technologijų pramonės. Anot OECD ekonomisto Peterio Tergeisto, JAV turi naudos iš pasaulinio lygio technologijų, ypač paslaugų ir pramonės sektoriuje. „Tai didelis pranašumas“, – teigia specialistas.

Tačiau dabar dauguma europiečių kaitinasi paplūdimiuose nuo Kroatijos iki Korsikos ir mažų mažiausiai galvoja apie ekonominį produktyvumą. Turėdami daug laisvų dienų jie tikrai gerai pailsės, na o ekonomikoje pradeda matytis atsigavimo ženklus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją