Kaip pasakoja prie projekto dirbantys įmonės specialistai, programa skirta psichologų ir psichoterapeutų darbui su fobijomis lengvinti, o demonstracinė šios platformos versija pritaikyta aukščio baimei įveikti.

„Projektas yra skirtas padėti psichologams gydyti įvairias fobijas. Šiuo atveju, mes gydome fobiją aukščiui panaudojant virtualios realybės technologijas. Programa žmogų nukelia ant pasaulio prekybos centro komplekso pastato „One World Trade Center“ stogo Niujorke, realybėje nepatiriant jokios grėsmės“, – pasakoja „TeleSoftas“ technikos direktorius Vytautas Kemėšis.

Virtualios realybės demonstracinėje sprendimo versijoje vaizduojamas vaiko avataras, reprezentuojantis paciento vidinį vaiką, kuris padeda atsipalaiduoti, nukreipti dėmesį nuo baimę keliančios situacijos.

„Šioje platformoje yra naudojama psichologų rekomenduojamas transakcijos metodas, kurio viena iš dalių sako, kad jei žmogus turi fobijų, jis turėtų grįžti į savo vaikystę, prisiminti save mažu vaiku, nes tuo metu vaikai dar neturi fobijų“, – pasakoja technikos direktorius.

Vytautas Kemėšis

Vaiko avataro elgesys kontroliuojamas psichologo ar psichoterapeuto, jį pritaikant prie paciento elgesio seanso metu. Su baimėmis kovojama keičiant giliai įsitvirtinusius, dažnai ankstyvoje vaikystėje susiformavusius, įsitikinimus.

„Gydytojas, sėdintis prie valdymo punkto, kuris, pagal žmogaus elgesį, priklausomai ar jis bijo, atkuria įvairius scenarijus. Programa mato žmogaus generinius duomenis, širdies plakimą, akių judesius, odos temperatūrą“, – aiškina V. Kemėšis.

Analizuodamas žmogaus reakcijas, gydytojas realiu laiku virtualioje realybėje modeliuotų vis sudėtingesnes situacijas. Parametrus būtų galima palyginti ir su ankstesniais seansais, taip palengva per tam tikrą laikotarpį būtų stengiamasi gydyti paciento turimas baimes.

Kuriant „Inner Child“, su išmanių ir inovatyvių sprendimų bendrovės „TeleSoftas“ specialistais dirbo ir Bergeno universiteto docentė, psichologė Audronė Miškinytė.

Pasak jos, tai transakcinės analizės teorijos elementais paremtas unikalus lietuvių sukurtas sprendimas. Nors „Inner Child“ sprendimo veiksmingumas dar nėra kliniškai įrodytas, technologija buvo kuriama pagal egzistuojančią psichoterapijos teoriją.

„TeleSoftas“ įkūrėjas ir vadovas Algirdas Stonys džiaugiasi galėdamas prisidėti prie inovacijos, padedančios nugalėti vidines baimes.

„Inner Child“ yra skirtas palengvinti transakcinę analizę. Terapeuto kabinetas pirmą kartą yra perkeltas į virtualią realybę. O taip pat pirmą kartą galime nuskaityti žmogaus parametrus. Būtent kūno galvaninius parodymus, persipiraciją. Virtualioje realybėje simuliuojamos įvairios situacijos ir scenarijai“, – pasakoja vyras.

Algirdas Stonys

Pasak A.Stonio, virtualios realybės pagalba galima gydyti ne tik aukščio, bet ir visas kitas fobijas.

„Šiuo atveju yra simuliuojama aukščio baimė, tačiau galima gydyti ir kitokias fobijas. Transakcinės analizės metodas pirmą kartą perkelta į virtualią realybę. Ankščiau tokių galimybių, įsikūnyti į vidinio vaiko avatarą, nebuvo“, – teigia įmonės vadovas.

Neeiliniu Lietuvos įmonės projektu, anot „TeleSofto įkūrėjo, susidomėjo ir žinomiausi pasaulio universitetai, o netolimoje ateityje numatoma pradėti gydyti realius ligonius.

„Tai pirmasis paukštis, tačiau kuriame ir daugiau scenarijų. Bendradarbiaujame su daugeliu universitetų, įskaitant ir Stanfordą, kuris jau yra susidomėjęs pradėti bandymus su mūsų platforma ir tai atlikti su realiais pacientais“, – sako A. Stonys.

Ateityje tokią priemonę numatoma naudoti ligoninėse, potraumatinio streso gydymui. Kūrėjai neatmeta galimybės programą panaudoti ir sportininkų rezultatų gerinimui.

Demonstracinis „Inner Child“ sprendimas 2018 m. vasario mėnesį pristatytas pasaulinėje mobiliųjų technologijų parodoje „Mobile World Congress“ Barselonoje, kur sulaukė daug pozityvių reakcijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)