Toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į tai, kad Graikija įvykdė išankstines sąlygas finansinei pagalbai gauti, įsipareigojo vykdyti reformas mokesčių ir pensijų sistemos, darbo ir konkurencingumo, viešojo administravimo srityse ir suderino konkretų reformų planą su kreditorių institucijomis - Europos Komisija, Europos Centriniu Banku ir Tarptautiniu valiutos fondu, teigiama Vyriausybės pranešime spaudai.

Lietuvos poziciją rugpjūčio 19 dieną ESM valdytojų tarybos ir direktorių valdybos posėdžiuose pateiks finansų ministras Rimantas Šadžius.

Nurodoma, kad  ESM finansinės pagalbos skyrimas Graikijai iš Lietuvos nepareikalaus papildomų lėšų ir nepaveiks Lietuvos įmokų į ESM grafiko.

ESM teikia finansinę pagalbą euro zonos šalims, kurios susiduria su finansiniais sunkumais, šiuo metu ESM skolinimo pajėgumas yra 500 mlrd. eurų. Pagal ESM sutartį, visos euro zonos šalys privalo prisijungti prie ESM, nuo šių metų pradžios prie euro zonos prisijungusi Lietuva ESM nare tapo vasario 3 dieną.

Lietuva turi įmokėti 327,2 mln. eurų įmoką į ESM įmokėtiną kapitalą, kuris suteikia garantiją ESM išleidžiamiems vekseliams ir obligacijoms. Ši suma bus sumokėta dalimis per penkerius metus – po 65,4 mln. eurų kasmet. Pirmoji Lietuvos įmoka pervesta šių metų vasario 11 dieną.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (165)