„Esame pateikę vieną mokėjimo prašymą dėl subsidijos ir vieną dėl paskolos. Kad galėtume pateikti antrą mokėjimo prašymą dėl subsidijos, už kurį planuojame gauti 222 mln. eurų, jau esame pasiekę 17 rodiklių, vis dar siekiami 2 rizikingi rodikliai“, – trečiadienį Seimo Europos reikalų komiteto posėdyje teigė V. Markevičienė.

„Jeigu žiūrėsime į antrą paskolos prašymą, tai rizikos nesame nustatę, visi rodikliai siekiami pagal planą, kai kuriais atvejai sparta netgi geresnė. Šių metų trečią ketvirtį planuojame teikti jau antrą mokėjimo prašymą ir iš jo turėtume gauti 310 mln. eurų iš EK“, – kalbėjo ji.

V. Markevičienė teigimu, jau yra įgyvendinta daugiau negu 70 proc. numatytų reforminių veiksmų, taip pat paskelbti projektai už beveik visą RRF fonde numatytą subsidijinę dalį lėšų.

„Jeigu kalbėsime tik apie subsidijinę dalį, esame paskelbę kvietimus teikti projektus už beveik visą subsidijos sumą ir pasirašę sutarčių už daugiau negu pusę subsidijinės sumos“, – aiškino finansų viceministrė.

Vaida Markevičienė

„Gera naujiena, kad EK pateikėme pirmąjį mokėjimo prašymą dėl paskolos, jo vertė 388 mln. eurų. Turime EK teigiamą vertinimą, todėl dabar vyksta procedūros, komitetai ir tikimės, kad pinigai Lietuvą pasieks balandžio pradžioje. (...) Kadangi atsinaujinome planą ir gavome „RePowerEU“ lėšas, taip pat esame gavę ir avansus, kurie jau įkritę į Lietuvos sąskaitą“, – tikino ji.

Viceministrė tikino, kad tiek subsidijinės, tiek paskolinės dalies beveik visus kvietimus planuojama paskelbti dar šiemet, o sutarčių iki metų pabaigos pasirašyti už 90 proc. sumos.

„Jeigu žiūrėsime į subsidiją, kvietimų esame paskelbę už 93 proc. plano sumos, jau sudaryta sutarčių už 59 proc. sumos. Tempas gana spartus. Kalbant apie paskolinės dalies lėšų įgyvendinimą, yra skirta 1,5 mlrd. eurų ir esame sudarę sutartį su Nacionaline plėtros įstaiga „Invega“ dėl trečdalio lėšų, tačiau vėliau tos lėšos turės keliauti pareiškėjams“, – sakė V. Markevičienė.

„Planuojame, kad tiek subsidijos, tiek paskolos beveik visus kvietimus paskelbsime šiais metais, o sutarčių pasirašyti už 90 proc. sumos“, – teigė ji.

V. Markevičienės pateiktuose duomenyse nurodoma, kad iš 218 pasiekti 57 reguliaciniai ir 12 investicinių rodiklių. Tuo metu kol kas nepasiekti 22 reguliaciniai bei 127 investiciniai rodikliai.

„Kalbant apie atsiskaitymus EK, tai iš reforminių veiksmų esame pasiekę daugiau negu du trečdalius, iš investicinių veiksmų turime rezultatą 12 iš 127, nes investicijos užtrunka ilgesnį laiką“, – aiškino ji.

ELTA primena, kad EK praėjusių metų spalio pabaigoje priėmė teigiamą iš dalies pakeisto Lietuvos RRF plano, įskaitant skyrių „REPowerEU“, vertinimą. Tačiau į Lietuvos prašymą dėl mokesčių reformos buvo neatsižvelgta.

Dabartinė plano vertė – 3,85 mlrd. eurų (2,3 mlrd. eurų dotacijų ir 1,55 mlrd. eurų paskolų). Tai beveik dvigubai viršija pirminio ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano vertę.

Eurokomisaras Virginijus Sinkevičius Eltai teigė, kad EK turėtų patvirtinti antrąją RRF fondo lėšų išmoką Lietuvai, kuri bus 222 mln. eurų. Taip pat, pasak jo, nuspręsta „atrakinti“ dar 9 mln. eurų iš įšaldytų 17 mln. eurų.