„Susitikimas Europos Parlamente itin svarbus tuo, kad jį galima laikyti oficialia konsultacijų dėl euro įvedimo Lietuvoje procedūrų pradžia. Europos Sąjungos Taryba šių metų liepą po konsultacijų su Europos Parlamentu turėtų priimti galutinį sprendimą, ar Lietuva atitinka euro įvedimo kriterijus“, – LB pranešime sakė V.Vasiliauskas.

Europos Komisija ir Europos centrinis bankas birželį ES Tarybai turėtų pateikti vertinimus apie Lietuvos pažangą, įgyvendinant ES sutarties įsipareigojimą įsivesti eurą. Lietuvai, kaip ir kitoms euro neįsivedusioms šalims, taikoma išimtis įstojus į ES laikinai naudoti nacionalinę valiutą. Ši išimtis panaikinama, kai šalis atitinka būtinas euro įvedimui sąlygas.

V.Vasiliauskas taip pat numato susitikti su ES ekonomikos ir pinigų politiką atsakingu EK pirmininko pavaduotoju Olliu Rehnu ir Belgijos nacionalinio banko valdybos pirmininku Lucu Coene'u.

LB valdybos pirmininkas šį pusmetį susitinka su euro zonos šalių centrinių bankų vadovais ir jiems pristato Lietuvos ūkio raidą bei aptaria euro įvedimo Lietuvoje perspektyvas. Jau įvyko susitikimai su Vokietijos, Prancūzijos, Italijos, Ispanijos ir Austrijos centrinių bankų vadovais.

ES institucijos galutinį sprendimą dėl Lietuvos prisijungimo prie euro zonos nuo 2015 metų priims liepos mėnesį.

Euro šalininkai teigia, kad jo įvedimas sumažins skolinimosi kaštus, paskatins investicijas ir giliau integruos Lietuvą į ES struktūras. Kritikai nuogąstauja dėl kainų augimo ir Lietuvos indėlio į finansinės pagalbos fondą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)