„Konkurencingiausiomis išliko Lietuvai svarbios prekybos partnerės Danija, Norvegija, Švedija, Suomija, Nyderlandai, o labiausiai konkurencingumas dėl ekonominės krizės smuko Ukrainoje, Rumunijoje, Vengrijoje, Rusijoje“, - pranešime spaudai cituojamas LEPA generalinis direktorius Mantas Nocius.

Jis atkreipia dėmesį, kad Lietuvos konkurencingumas sustiprėjo 3 iš 4 vertinimo kategorijų: „Nors šalies ekonominė būklė pablogėjo, tačiau nurodomas išaugęs valdžios veiklos efektyvumas, ypač viešųjų finansų politikos srityje, verslo veiklos efektyvumas, taip pat pagerėjo šalies infrastruktūra“.

Šveicarijoje veikiančio Tarptautinio vadybos vystymo instituto (International Institute for Management Development – IMD) tyrimas parodė, kad Lietuvos konkurencingumą labiausiai smukdė išaugęs biudžeto deficitas, 2008 m. išsikerojusi infliacija, smukusi ekonominė plėtra, pablogėjusios verslo kreditavimo sąlygos, išaugęs nedarbo lygis, sumenkusi tiesioginių užsienio investicijų dalis šalies bendrajame vidaus produkte.

Konkurencingiausių valstybių sąraše, kaip ir pernai, išliko JAV, Honkongas ir Singapūras. Šiemet žemyn labiausiai nukrito – Estija (iš 12 į 35 vietą), taip pat pastebima, kad pastaraisiais metais gerokai sumenko Airijos konkurencingumas (šiemet ji yra tik 19-ta, 2000 m. buvo penkta).

Kita vertus, šiemet atliktas „streso testas“, kurio esmė įvertinti šalies pasirengimą įveikti krizę, parodė, kad Lietuva jame užėmė tik 41 poziciją, tačiau aplenkė Estiją ir Lenkiją. JAV pagal atsparumą ekonominiam nuosmukiui atsidūrė tik 28 vietoje. Šis testas parodė, kad mažos, į eksportą orientuotos ir socialiai bei politiškai stabilios šalys po šoko terapijos turi daugiau galimybių atsigauti greičiau.

IMD konkurencingumo tyrimas paremtas 329 kriterijų vertinimu, iš kurių 2/3 yra statistinė informacija ir 1/3 – įmonių vadovų nuomonės įvertinimas. „Streso testas“ yra testas, kuris atliktas pasirinkus tik 20 ateities vertinimus ir perspektyvas nusakančių kriterijų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją