"Sekant ekspertų kai kurių pasiūlymais, kad nebūtume labai vandeningai žydri ir skaidrūs, kad būtume šiek tiek daugiau ryškūs, išsiskiriantys, pasirinkta geltona, daug juodos spalvos", - žurnalistams ir visuomenei pristatydamas Pietų Korėjoje įrenginėjamą pavijoną ketvirtadienį Vilniuje sakė R.Jankauskas.

Visas Lietuvos paviljonas atrodys kaip didelis gintaras. Iškišę galvas per specialias angas jo lankytojai galės pamatyti Vilniaus, Kuršių nerijos ir kitus šalies vaizdus. Paviljone bus galima susipažinti su Baltijos gintaro atsiradimo istorija, išvysti įvairių gintaro su inkliuzais pavyzdžių, įsigyti lietuviškų maisto gaminių, suvenyrų. Antrame aukšte vyks specializuoti šalies pristatymai, filmų dienos, fotografijų parodos.

R.Jankausko teigimu, šių metų bendrą parodos temą - vandenynų ir pakrančių problemas - Lietuvos paviljone atskleis vyksiantys renginai, pristatomi leidiniai.

"Per renginius mes bandysime atsakyti į aplinkosauginius klausimus, o pats paviljonas yra tiesiog forma, tribūna, vieta, kurioje apie tai galima kalbėti", - sakė jis.

R.Jankausko aiškinimu, šios parodos publika - labai įvairi, todėl primiausia siekiama ją sudominti įsimintinu įvaizdžiu, pramogomis.

"Publika yra labai įvairi ir labai rimtus rūpimus dalykus reikia pasakoti labai paprastai, visiems suprantama kalba. Nes lankytojų amžius - nuo vaikų iki pensininkų, jokio išsilavinimo cenzo taip pat nėra. Tai pati įvairiausia publika, kuri pirmiausia nori pramogų, atrakcijų, renginių, tačiau tikrai niekada parodos tema nebūdavo užmirštama", - tikino jis.

Nacionalinė Lietuvos diena parodoje bus birželio 24-oji. Didžiausiais tos dienos akcentais, numatoma, taps su šokių ansamblio "Žuvėdra" pasirodymai.

"Manau, ir kultūrinė programa bus tikrai reprezentatyvi, ir visi eksponatai bus daug ką pasakantys, ir labai greitai po parodos mes sulauksime gausybės turistų iš Korėjos, kurie atvažiuos ir norės savo akimis tiesiogiai pamatyti, kokį gražų pajūrį turime ir kuo galime pasigirti ir pasidžiaugti", - pristatyme kalbėjo aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas.

Ketvirtadienį pristatydamas būsimą paviljoną jo idėjos autorius, architektas Martynas Valevičius sakė, kad interjerui kurti pasitelkta speciali medžiaga, pagaminta pagal mikroskopu darytas gintaro nuotraukas, - ja dengiamos paviljono sienos. Dalis paviršių taip pat bus padengti veidrodžiais.

"Noras buvo, kad būtų viskas labai paprasta, nes labai nedidelis yra paviljonas, kad būtų labai paprasta ir priemonės būtų paprastos. Man taip atrodė, kad šviesa galėtų šiuo atveju labai pagelbėti, nes efektų jinai suteikia labai daug", - pasakojo M.Valevičius.

R.Jankauskas pasakojo, kad Pietų Korėjos gyventojams, kurie, manoma, sudarys 95 proc. parodos lankytojų, Lietuva šiek tiek žinoma iš šiuo metu šioje šalyje populiarios knygos apie išeivę iš Lietuvos.

"Neturime toje valstybėje ambasados, neturime toje valstybėje kažkokio didesnio diplomatinio įdirbio, tačiau turime garbės konsulą (...), turime ten gyvenančių lietuvių, turime net vienuolių, turime ten nuklydusių dešimtis žmonių iš Lietuvos: besimokančių ar gyvenančių jau. Be to, šiuo metu Korėjoje galima įsigyti bestselerį "Moteris iš Lietuvos" - čia pasakojimas apie moterį, kuri gyveno Amerikoje, išeivė, sukūrė šeimą su korėjiečiu ir dabar jų dukra yra viena didžiausių televizijos žvaigždžių Pietų Korėjoje, ją visi žino. Park Colleen - muzikinių laidų kūrėja režisierė, atlikėja ir savotiškai galimas mūsų raktas į šitą šalį, jos kultūrą", - pasakojo R.Jankauskas.

Pasaulinėje parodoje Pietų Korėjoje planuoja dalyvauti daugiau kaip šimtas valstybių ir tarptautinių organizacijų, čia bus pristatytos pažangiausios jūros išteklių įsisavinimo technologijos, aplinkosaugos ir darnios plėtros problemos, vandenynų ir jūrų pakrantėse gyvenančių tautų kultūra.

„Expo 2012“ vyks nuo gegužės 12 dienos iki rugpjūčio 12 dienos. Tikimasi sulaukti daugiau kaip 8 mln. lankytojų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją