Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos (NTGA) pranešime rašoma, kad Šešėlinės tabako rinkos mastas kitose Baltijos valstybėse stabiliai krenta. Latvijoje 2019 II ketvirtį nukrito net 3,6 proc. punktais ir siekė 16,2 proc., o Estijoje nukrito 1,1 proc. punktais ir siekė 12,1 proc.

79,7 proc. neapmokestintų cigarečių Lietuvą pasiekė iš Baltarusijos – šioje kaimyninėje valstybėje pagamintos cigaretės sudarė 15,4 proc. visų Lietuvoje surūkomų cigarečių.

Pažymima, kad nuo 2016 m. Lietuvoje vėl fiksuojamas stabilus nelegalių cigarečių dalies augimas.

Lietuvoje didžiausia kontrabandinių cigarečių dalis fiksuota Visagine, kur daugiau nei trečdalis (40,2 proc.) visų pakelių buvo atgabenti iš trečiųjų šalių. Nelegalių cigarečių ženklus paplitimas taip pat buvo fiksuojamas Tauragėje (29,0 proc.), Marijampolėje (26,9 proc.), Panevėžyje (25,9 proc.), Kaune (25,1 proc.) ir Alytuje (23,6 proc.).

„Nelegalios tabako gaminių rinkos dydis bei augimo tendencijos atspindi, kad cigarečių kontrabanda yra didžiulė problema Lietuvos ekonomikai, biudžetui ir nacionaliniam saugumui. Siūlomi nauji tabako gaminių pardavimo būdai, kaip kad prekyba „iš po prekystalio“, ar kiti ribojimai susiję su legalios produkcijos pateikimu vartotojams, galimai galintys pasitarnauti kontrabandinių gaminių realizavimui, šiame kontekste kelia didelį susirūpinimą.“, – pažymėjo NTGA vykdomasis direktorius Arnas Neverauskas.

Lietuva išlieka tarp daugiausia nelegalių cigarečių vienam gyventojui suvartojančių valstybių Europos Sąjungoje. Į šį sąrašą taip pat patenka kitos Europos Sąjungos rytų išorinės sienos rinkos – Latvija, Lenkija, Rumunija, bei šalys, kuriose tabako gaminių kaina yra labai aukšta – Didžioji Britanija, Airija ir kt.

Išaugęs kontrabandinių cigarečių rinkos dydis vien nesurinktų akcizo mokesčių Lietuvai kainavo apie 54 milijonus eurų per metus. VMI duomenimis, iš akcizų, taikomų legaliems tabako gaminiams, 2018 m. buvo surinkta 292 milijonai eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)