Birželį, agentūros duomenimis, rodiklis sudarė -0,1 proc., o gegužę -0,2 proc.

Tuo metu išankstinis metinės (2023 m. liepą, palyginti su 2022 m. liepa) infliacijos įvertis, apskaičiuotas pagal SVKI, sudaro 7,1 proc.

Išankstinis vidutinės metinės infliacijos įvertis, apskaičiuotas pagal SVKI, liepą sudaro 16,1 proc.

Ekonomistė: infliacija ir toliau mažės

Lietuvos banko Makroekonomikos ir prognozavimo skyriaus vyresniosios ekonomistė Laura Mociūnaitė komentuoja, kad tai jau trečias mėnuo iš eilės, kai kainų lygis Lietuvoje mažėja.
Metinė infliacija liepos mėn. sumažėjo iki 7,1 proc. (birželio mėn. sudarė 8,2 proc.), o liepos mėn., palyginti su birželio mėn., kainos sumenko 0,3 proc. Anot jos, kainų lygio mažėjimą daugiausia lemia atpigę energijos ištekliai.

„Tai tiesiogiai veikia energijos kainų vartotojams raidą. Prognozuojama, kad energijos kainos liepos mėn. buvo aštuntadaliu mažesnės nei prieš metus. O, pavyzdžiui, degalai dėl sumažėjusių naftos kainų ir kritusios dolerio vertės liepos mėn. buvo 24 proc. pigesni nei prieš metus. Energija yra reikalinga ir kitoms prekėms gaminti bei paslaugoms teikti, tad sumažėjusios energijos kainos turi įtakos ir kitų prekių bei paslaugų savikainai.

Be šių veiksnių, kainų lygio mažėjimui poveikį daro ir sezoniškumas, kai vasaros mėnesiais pinga daržovės ar pramonės prekės. Tad pastaraisiais mėnesiais fiksuotas kainų lygio mažėjimas nėra sietinas su defliaciniais procesais, reiškiančiais užsitęsusį kainų mažėjimą, kai dėl kritusios paklausos, sumažėjusių investicijų pardavėjams yra sudėtinga parduoti savo produkciją, todėl kainos toliau yra mažinamos.

Numatoma, kad metinė infliacija ir toliau mažės ir metų pabaigoje bus šiek tiek mažesnė nei 3 proc. Kai kuriais šių metų mėnesiais mažės ir kainų lygis. Tokios kainų raidos leidžia tikėtis sumažėjęs spaudimas gamybos ir tiekimo grandinėse. Tai rodo tokie veiksniai kaip kritusios energijos išteklių ir kitų žaliavų kainos, per metus atpigusi apdirbamosios gamybos, išskyrus rafinuotus naftos produktus, gamintojų produkcija vidaus rinkoje (–1,6 proc. birželio mėn.) ir sumažėjęs importuotų ilgalaikio (4,1 proc. gegužės mėn.) bei trumpalaikio (6,9 proc. gegužės mėn.) vartojimo prekių metinis kainų augimas. Šių prekių grupių kainų pokyčiai paprastai su pavėlavimu atsispindi ir vartojimo kainų pokyčiuose“, – komentuoja ekonomistė.