2015 m. gegužės mėn. nutartimi sudaryti tokius sandorius buvo laikinai uždraudęs Vilniaus apygardos teismas vieno iš akcininkų Mindaugo Marcinkevičiaus prašymu.

Apeliacinis teismas nustatė, kad nėra pagrindo uždrausti atsakovui RELVIT LTD ir UAB „Vilniaus prekyba“ sudaryti sandorius dėl RELVIT LTD valdomų bendrovių akcijų pardavimo UAB „Vilniaus prekybai“ ar kitiems jos nurodytiems asmenims.

Teismas primena, kad akcininkų ginčas kilo, kai buvo nutarta parduoti „Akropolius“ Lietuvos bendrovei „Vilniaus prekyba“ (šiuo metu jie priklauso Maltoje registruotai bendrovei RELVIT LTD).

Maltos teisme minėto akcininko iniciatyva buvo pasiekta, kad sandoris būtų laikinai sustabdytas; Lietuvos teismas to paties akcininko prašymu skundžiama nutartimi (Vilniaus apygardos teismo 2015 m. gegužės 6 d. nutartis) taip pat pritaikė laikinąsias apsaugos priemones, uždraudusias parduoti „Akropolius“. Maltos teismas gegužės mėn. yra nusprendęs, kad byloje pateikti įrodymai rodo, jog atsakovas suteikė visą reikalingą informaciją tam, kad akcininkai, įskaitant ir smulkiuosius, galėtų balsuoti turėdami visą reikalingą informaciją, bei panaikinęs skirtus apribojimus.

Lietuvos apeliacinio teismo nutartimi šios bylos medžiaga paskelbta nevieša.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Po teismo sprendimo Akropolių plėtra ir pardavimas lieka sustoję

Šiandien, spalio 21 dieną, Vilniaus apygardos teismas panaikino laikinąsias apsaugos priemones, kurios įmonei RELVIT LTD draudė įvykdyti „Akropolių“ pardavimo sandorį UAB „Vilniaus prekyba“. Jas šių metų gegužės mėnesį teismas pritaikė smulkiojo grupės akcininko Mindaugo Marcinkevičiaus prašymu. Verslininkui tada kilo įtarimų dėl įmonių vadovų interesų konflikto ir sandorio skaidrumo – įmonė atsisakė pateikti informaciją apie pardavimo sąlygas todėl jis kreipėsi į teismus Lietuvoje ir Maltoje prašydamas jį sustabdyti, rašoma pranešime spaudai.

„Paprastai šnekant, teismas panaikino laikinąsias apsaugos priemones, kurias pritaikė pavasarį siūlytam „Akropolių“ pardavimui. Šis sprendimas yra tiesiog nominalus teisinis niuansas, nes „Vilniaus prekybos“ pateiktas pasiūlymas nustojo galioti gegužės 29 dieną, todėl dabartinei situacijai įtakos visiškai neturės. Norint parduoti „Akropolius“ teks iš naujo įvertinti turtą, pristatyti sandorį akcininkams ir sulaukti jų pritarimo“,- teigė M. Marcinkevičius.

Kaip teigiama pranešime spaudai, spalio 13-ąją vykusiame RELVIT LTD akcininkų susirinkime jos pagrindinio akcininko LEMAX LTD atstovai teigė, kad įmonė dėl finansinių sunkumų nebegali vykdyti „Akropolių“ plėtros – trūkstamų 40 mln. eurų RELVIT LTD negali pasiskolinti nei rinkoje, nei iš kitų grupės įmonių. Mindaugo Marcinkevičiaus nuomone, prie tai galėjo besikartojantys skambūs įmonės pranešimai – 2014 m. vasarą buvo skelbiama, kad tuoj bus surastas generalinis rangovas ir pasirašytos preliminarios sutartys su nuomininkais, tačiau neseniai paaiškėjo, kad projektas vis dar koreguojamas.

„Nenoras finansuoti RELVIT LTD parodo, kad pati VP grupė nebetiki šiuo projektu ir nesiryžta prisiimti projekto rizikos. Dėl Rygos „Akropolio“ investuotojai turėtų konkuruoti tarpusavyje, tačiau tam reikia paruošti įtikinamą verslo planą. Esame pasiruošę konstruktyviai diskutuoti dėl „Akropolių“ ateities ir padėti įmonei vystyti savo projektus. Dėsime visas pastangas produktyviam bendravimui su bendrove ir, tik išeikvojus visas kitas priemones, svarstyme galimybę vėl kreiptis į teismą. Tuo pačiu tikimės, kad RELVIT LTD laikysis aukščiausių verslo standartų ir vykdys savo veiklą skaidriai bei noriai atstovaus visų akcininkų interesus. Esu suinteresuotas šios įmonės veikla ir plėtra ir toliau visomis išgalėmis bandysiu dalyvauti jos veikloje.“,- teigė M. Marcinkevičius

„Lemax Ltd“ atstovė D. Dominienė: tai M. Marcinkevičiaus mėginimas bandyti kitų akcininkų kantrybę

„Ši nutartis užkerta kelią akcininko teisių piktnaudžiavimui – nesąžiningai prisidengdamas mažojo akcininko teisių pažeidimu, p. Marcinkevičiui iki šiol sėkmingai stabdė bet kokią „Relvit Ltd“. veiklos bei Akropolio įmonių plėtros iniciatyvą. Nuo pat visos šios istorijos pradžios buvo aišku, kad tai jokios teisinės perspektyvos neturintis p. Marcinkevičiaus mėginimas bandyti kitų akcininkų kantrybę nesibaigiančiais ieškiniais“ ,- savo komentare sako „Lemax Ltd“ atstovė valdybos narė Diana Dominienė.

„Deja, nesitikime, kad ši nutartis sustabdys p. Marcinkevičių – panašu, kad jis ir toliau nepaisys absoliučios daugumos akcininkų valios ir kaip galima ilgiau slopins pastangas surasti resursus „Relvit Ltd.“ veiklos vykdymui bei Akropolio įmonių plėtrai“, - teigė D. Dominienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)