Pastarieji metai „Geotermai“ pažėrė nemažai iššūkių. Iškilus šiukšlių deginimo jėgainei „Fortum“ bei pingant kurui unikaliu būdu miestui tiekiama „žalia“ energija dėl didelės savikainos tapo per brangi.

Vakarų ekspresas“ ne kartą rašė, kad „Geoterma“ druskingą vandenį norėtų naudoti sveikatinimo srityje, tačiau šiuos norus užblokavo Klaipėdos visuomenės sveikatos centras, atsisakęs nustatyti mineralinio vandens gręžinio apsauginę zoną.

Jis patenka į gamybos ir komunalinių objektų sanitarinę apsaugos zoną, tad buvo tvirtinama, jog „norima nustatyti sanitarinę zoną sanitarinėje zonoje“, ir atitinkamas leidimas neišduotas. Ginčas dėl to buvo persikėlęs net į teismą.

Žinias apie geologų sprendimą patvirtinto ir „Geotermos“ direktorius dr. Sigitas Petrauskas. Jis teigė, jog leidimo išdavimas buvo kelerių metų sistemingos veiklos rezultatas.

„Teismuose siekėme išaiškinimo dėl juridinių neatitikimų tarp įvairių įstatyminių ir poįstatyminių aktų. Tuo laiku, kai inicijavome aiškinimąsi, tie neatitikimai buvo, o dabar jie sušvelninti ir galiausiai turėtų dingti ruošiant naujus Vyriausybės nutarimus“, – patvirtino S. Petrauskas.

Mokslininko manymu, net iš teismų išaiškinimų, kurie atmetė „Geotermos“ ieškinius, buvo matomi argumentai apie minimus neatitikimus.

S. Petrauskas pažymėjo, kad nuo šio momento užvirs aktyvesni darbai siekiant panaudoti vandenį kitiems tikslams. Šiuo metu „Geoterma“ vis dar gamina šiluminę energiją, o šio mėnesio pradžioje buvo pasirašyti susitarimai dėl Europos Sąjungos finansuojamų projektų, kurie leis atlikti įvairius tyrimus bei gręžinių intensyvinimo darbus.

„Balneologinis, arba gydomasis, geoterminio vandens aspektas, galima sakyti, yra nearti dirvonai. Šią sritį ruošiamės plėtoti, kadangi be leidimo nesinorėjo imtis veiklos, kuri buvo apribota ar net rizikinga. Turime tarptautinį sertifikatą, kuriuo pripažintas vandens tinkamumas sveikatinimo tikslams, o turėdami leidimą galėsime žygiuoti toliau“, – sako direktorius.

Jau anksčiau yra minėta, kad uostamiesčio pašonėje išgaunamą geoterminį vandenį būtų galima pardavinėti ligoninėms, SPA centrams ir pan.

Be to, Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakulteto mokslininkai ruošia „receptus“, kaip vandenį skiedžiant jį pritaikyti įvairiems negalavimams gydyti.

Beje, žurnalistų žiniomis, šiuo metu yra 2 potencialūs investuotojai, kurie domisi pusiau atviro geoterminio baseino statyba pietinėje miesto dalyje panaudojant „Geotermos“ vandenį.