Kavinė veikia solidų amžių – Nepriklausomybės laikais visą darbo dieną klientus ji aptarnavo nuo 1996 metų.

Dešimtmečius šalies kurorte veikianti kultinė maitinimo įstaiga žinoma ne tik tarp vietinių, bet yra noriai lankoma ir svečių iš kitų miestų. Kavinėje taip pat rengtas festivalis „Poetinis Druskininkų ruduo“.

Vis dėlto panašu, kad greitai „Širdelė“ gali tapti tik istorija.

Kavinė priklauso Druskininkuose veikiančiam valstybės ir savivaldybės tarnautojų mokymo centrui „Dainava“, o šis nuo kitų metų reorganizavimo būdu bus prijungtas prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų.

Širdelė

Šiuo metu sanatorijos savininkė yra Vidaus reikalų ministerija, tačiau 2021 metų gruodį įstaiga pranešė atsisakanti penkių pavaldžių įstaigų, tarp jų – ir „Dainavos“ bei „Pušyno“ sanatorijų, pučiamųjų orkestro, Vilniaus kultūros, pramogų ir sporto rūmų, Bendrystės ir socialinių inovacijų centro.

Kauno klinikų filiale negalėtų verstis alkoholio prekyba


Iš pradžių kalbėta, jog „Dainava“ bus perleista Turto bankui, tačiau Druskininkų savivaldybė įtikino Sveikatos apsaugos ministeriją, kad tikslingiau bus perduoti sanatoriją kuriai nors sveikatos įstaigai, jog „Dainava“ toliau galėtų teikti reabilitacines bei kurortinio gydymo paslaugas.

Tačiau nors sanatorija gyvuos kaip Kauno klinikų filialas, jai priklausanti „Širdelė“ bus uždaryta.

Tai Delfi patvirtino „Dainavos“ direktorė Vesta Janeikienė.

„Kavinė „Širdelė“ dirbs iki 2023 metų gruodžio 31 dienos. Veikloms vykdyti naudojamas valstybės turtas ir mūsų turima panaudos sutartis galioja iki šios datos“, – nurodė V. Janeikienė.

Pasak jos, visi darbuotojai apie darbo sąlygų pasikeitimą yra informuoti – jiems pasiūlyta užimti laisvas darbo vietas centro „Dainava“ maitinimo dalyje.

Širdelė

Tad kodėl kavinė turi nutraukti veiklą? Anot V. Janeikienės, universiteto ligoninės filiale negalėtų būti vykdoma su alkoholio prekyba susijusi veikla.

Delfi žiniomis, kavinėje iš viso dirba 6 darbuotojai.

Kad kavinė veiks tik iki gruodžio 31 dienos, Delfi patvirtino ir du nesusiję šaltiniai.

Kauno klinikos prašė adresuoti klausimus VRM

Būsima „Dainavos“ savininkė įžvalgomis dėl susidariusios situacijos nesidalija.

Kaip nurodė Kauno klinikų komunikacijos tarnybos vadovė Austė Aleksandravičiūtė-Šviažienė, daugiau apie būsimas veiklas ir planus bus galima pakomentuoti nuo sausio 1 dienos, kai bus aišku, kurie tiksliai pastatai bus perduoti naudotis Kauno klinikų filialui.

„Iki tol sprendimus, susijusius su „Dainava“, priima Vidaus reikalų ministerija (VRM)“, – informavo Kauno klinikų atstovė.

Ji neatsakė į Delfi klausimus, ar pastatas, kuriame veikia kavinė, bus perduotas Turto bankui, kada tai gali įvykti ir ar tokiu atveju jis gali būti parduotas į privačias rankas.

Tačiau ir VRM atstovai buvo nekalbūs. Ministerijos Strateginės komunikacijos skyriaus vedėjas Mindaugas Bajarūnas nurodė, kad perdavus „Dainavos“ turtą tolesniuose procesuose ministerija nedalyvaus, ir pasiūlė kreiptis į Kauno klinikas.

Nerimauja, kas nutiks su pastatu


Kai kurie druskininkiečiai nerimauja, kas po Naujų metų nutiks su pastatu, kuriame dabar veikia „Širdelė“.

Kavinė ir sanatorija veikia atskirai – pastaroji įsikūrusi Maironio g. 22, o „Širdelė“ – Maironio g. 16.

„Jei pastatas būtų perleistas Turto bankui, jį reikėtų vienaip ar kitaip apšildyti, o šildymo sistema yra bendra. Visas pastatų kompleksas turi šiluminį mazgą, naudoja tam dujas ir šildo visus pastatus. Reikėtų didelių investicijų – iškasti griovį, prijungti prie centralizuoto šildymo. Kitaip šis pastatas gali supūti arba net netyčia sudegti, kaip nutiko su kitais medinukais Druskininkuose“, – Delfi komentavo su situacija susipažinęs šaltinis, kuris nenorėjo būti įvardytas.

Jis taip pat nurodė, kad iššūkių kelia ne tik niuansai dėl prekybos alkoholiu, bet ir tai, jog pastatą, kuriame veikia kavinė, būtų nepatogu pritaikyti reabilitacijai, nes sanatorija ir kavinė veikia atskiruose korpusuose.

Beje, pastatas, kuriame veikia kavinė, yra įtrauktas į Kultūros vertybių registrą.

Kaip nurodė Kultūros paveldo departamento atstovė spaudai Jūratė Mičiulienė, tokių pastatų griauti ar keisti jų vertingųjų savybių negalima.

Turto banko komunikacijos vadovas Karolis Vaitkevičius Delfi patvirtino, kad įstaiga žino apie ketinimus perduoti pastatą Turto bankui, tai padarius jis bus rengiamas pardavimui.

„Tačiau tokių objektų atidalijimas, žemės sklypo formavimas yra imlus laikui. Įprastai, jei turtas Turto bankui perduodamas su nuomininkais ar naudotojais, jiems siūloma patalpose pasilikti arba pratęsti nuomos sutartis iki objektas bus parengtas pardavimui. Turime ir atvejų, kai turtą įsigiję naujieji savininkai jį toliau nuomoja tam pačiam nuomininkui. Todėl šiuo atveju matytume galimybę kavinei veikti ir toliau, jei jos savininkai to pageidautų“, – komentavo K. Vaitkevičius.

Karolis Vaitkevičius

Jis teigė, jog kol kas sunku pasakyti, kokia yra pastato vertė. Ją nustato nepriklausomi vertintojai, kai turtas rengiamas pardavimui.

„Toks vertinimas gali būti atliktas tik turtą perėmus Turto bankui“, – sakė atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)