„Lietuvos bankų sektoriuje šiemet toliau vyksta anksčiau prasidėję konsolidacijos procesai. Lietuvos bankas, tikėdamasis sumažinti koncentraciją jame, skatina naujų dalyvių žengimą į rinką, o tai būtų naudinga vartotojams. Tuo tikslu aktyviai bendraujame su potencialiais bankų sektoriaus dalyviais, norinčiais įsigyti specializuoto banko licencijas“, – pranešime spaudai sakė Lietuvos banko Riziką ribojančios priežiūros departamento direktorė Renata Bagdonienė.

„Tikimės dar šiemet sulaukti pirmųjų šio proceso vaisių“, – pridūrė ji.

Galimybė steigti specializuotą banką Lietuvoje atsirado 2017-ųjų pradžioje, įsigaliojus bankų įstatymo pataisoms. Šio tipo bankai turi atitikti visus bankams keliamus reikalavimus, tačiau jiems numatytas žemesnis – 1 mln. eurų – įstatinio kapitalo reikalavimas, apribojama teisė teikti investicines paslaugas.

Antrąjį ketvirtį bankų sektoriuje toliau vyko konsolidavimo ir koncentracijos didėjimo procesai. Toliau buvo vykdomas „Luminor“ banko konsolidavimo Baltijos šalių lygiu procesas, jį baigti planuojama 2019-ųjų pradžioje. „Citadele“ bankas pranešė apie jį valdančio Latvijos „Citadele Banka“ sprendimą reorganizuoti veiklą ir paslaugas Lietuvoje teikti per filialą.

Danijos bankas „Danske Bank“ informavo, kad Baltijos šalyse nenumato plėsti bankinių ir finansinių paslaugų veiklos, o koncentruosis į šiuo metu Lietuvoje veikiančių paslaugų centrų veiklą ir bankines paslaugas teiks tik „Danske Bank“ grupės klientams ir vietos valdžios sektoriaus institucijoms.

Apie planus kreiptis į Lietuvos banką dėl veiklos licencijos rugsėjį pranešė Lenkijoje steigiamas skaitmeninis bankas „Horum Bank“, kuriam vadovauja buvę vieno didžiausių Lenkijos komercinių bankų PKO vadovai.

Lietuvoje birželio pabaigoje veikė 6 bankai ir 7 užsienio bankų filialai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)