W. Schaeuble pastebėjimai nuskambėjo prieš prasidedant euro zonos finansų susitikimui, per kurį norima pasiekti susitarimą su naująja Graikijos kairiųjų vyriausybe.

„Jeigu Graikijos vyriausybė mano, kad turi būti surengtas referendumas, tuomet ji turėtų jį surengti, – sakė žurnalistams Briuselyje W. Schaeuble. – Galbūt būtų ir teisinga leisti graikams nuspręsti, ar tauta pasirengusi priimti tai, kas būtina, – arba galbūt ji nori visiškai ko kito“.

Tačiau Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas įsitikinęs, kad graikų referendumas – tai „tas klausimas, kurį graikai turi svarstyti savarankiškai“.

Graikijos kreditoriai reikalauja griežtų reformų iš Atėnų, bet Graikijos premjero Alexio Tsipro radikalioji vyriausybė kol kas atsisako tai daryti. Kiek anksčiau A. Tsipro vyriausybė, vadovaujama „Syriza“ partijos, yra užsiminusi apie galimybę surengti referendumą, siekiant pritarimo jos užimamai pozicijai.

Euro zonos finansų ministrų grupės susitikimo Briuselyje išvakarėse W. Schaeuble sakė neturįs daug vilčių, kad pavyktų pasiekti kokį proveržį derybose dėl Graikijos pirmadienio posėdyje.

„Deja, pasiektos pažangos neužtenka, kad šiandien būtų priimtas sprendimas, kad ir koks jis būtų, – sakė jis. – Mes norime padėti Graikijai, bet Graikija privalo atlikti savo įsipareigojimų dalį“.

EK planuoja užbaigti derybas iki liepos

Europos Komisija (EK) planuoja užbaigti derybas dėl Graikijos įsiskolinimo iki šių metų liepos. Tai pirmadienį pareiškė EK vicepirmininkas Valdis Dombrovskis.

„Programa pratęsta iki birželio pabaigos, bet, atsižvelgus į Graikijos sunkumus, susijusius su likvidumu, yra priežasčių užbaigti derybas kiek įmanoma greičiau“, – sakė jis.

Pasak V. Dombrovskio, šiuo metu išsamaus reformų plano, kuris atitiktų finansinės programos sąlygas, nėra.

Augant nerimui dėl galimo Graikijos nemokumo, euras dolerio atžvilgiu pinga

Euro kursas JAV dolerio atžvilgiu smunka, nes investuotojai vis labiau nerimauja dėl galimo Graikijos nemokumo, rodo pirmadienio prekybos duomenys.

Dienos prekyboje euro kursas JAV dolerio atžvilgiu smuko 0,54 proc., iki 1,1164 dolerio. JAV dolerio kursas jenos atžvilgiu kilstelėjo nuo 119,80 iki 119,86 jenos.

JAV dolerio indeksas, atspindintis dolerio kursą šešių pagrindinių valiutų atžvilgiu, pirmadienį ūgtelėjo 0,24 proc. iki 95,09 punkto.

Atėnai gegužės 11 dieną Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) turi sumokėti pirmosios paramos programos skolos dalį – 746,7 mln. eurų. Investuotojai vis labiau nerimauja dėl galimo Graikijos nemokumo. Jų nuomone, bankroto ir pasitraukimo iš euro zonos rizika yra didelė, informuoja naujienų agentūra „Reuters“.