Dėl Rusijos ekonomiką užklupusių bėdų Ventspilio žuvies perdirbimo gamykla nuo 2015 m. pradžios ketina stabdyti veiklą. Šią informaciją patvirtino Latvijos žuvies perdirbėjų asociacijos vadovas Didzis Šmitas ir žuvies perdirbimo įmonės „Brivais Vilnis“ vadovas Arnoldas Babris.

„Praėjusį penktadienį Žuvies perdirbėjų asociacijoje įvyko susirinkimas. Daugelis 2-3 pamainomis dirbusių gamyklų palieka tik vieną pamainą. Ventspilio žuvies perdirbimo gamykla nuo naujų metų planuoja stabdyti gamybą“, - informavo A. Babris.

Šią informaciją patvirtino ir Latvijos žuvies perdirbėjų asociacijos pirmininkas D. Šmitas. Vis dėlto jis žvelgia į situaciją filosofiškai: „Situacija būtent tokia. Taip, Ventspilio gamyklos darbas gali būti laikinai stabdomas, tačiau nevertėtų pulti į neviltį. Šiuo metu žuvies perdirbėjams svarbu neprarasti vietos Rusijos lentynose, kad vėliau ten galima būtų sugrįžti.“

Anot A. Babrio, kaip praneša DELFI.lv, žuvies perdirbimo įmonės, 45-50 proc. produkcijos realizavusios Rusijos rinkoje, patyrė šoką.

„Konkrečiai mūsų gamykla patirs nuostolių, tačiau jie nebus tokie dideli kaip kitų žuvies perdirbėjų nuostoliai, - pabrėžė A. Babris. – Į Rusijos rinką buvo eksportuojama 25-30 proc. mūsų produkcijos, o po rublio devalvacijos šis produkcijos kiekis sumažės dar trigubai. Visos mūsų sutartys Rusijoje sudarytos eurais, tačiau produkcijos kaina mažmeninėje prekyboje labai išaugs. Ar produktai bus perkami? Neaišku. Kas nors pirks, tačiau jau esame pasiruošę, kad pardavimai stipriai sumažės. Mes savo ruožtu negalime sumažinti kainų – pelnas labai mažas, todėl neturime, kur trauktis. Dar lieka neišspręstas klausimas, ar Rusijos mažmeninės prekybos tinklai norės kelti mūsų produkcijos kainas. Šiuo klausimu dar teks rimtai padirbėti.“

Jau anksčiau buvo pranešama, kad per pastaruosius mėnesius rublio kursas Rusijoje labai sumažėjo. Šią savaitę rublio devalvacija tapo nebekontroliuojama, o rinką apėmė panika. Gruodžio 17 d. situacija iš dalies stabilizavosi.

Estijos ekonomistas: rublio nuosilpis paveiks ir Estiją, Lietuvą

Rublio nuosmukį sukėlė makroekonominiai veiksniai, struktūrinės ekonominės problemos, Ukrainos konfliktas ir tik po jų – Vakarų sankcijos, mano ekonomistas Raivo Varė. Anot jo, šio proceso poveikį pajus ne tik Rusija, bet ir Europa, ypač Estija, Latvija ir Lietuva. Apie tai praneša Estijos naujienų portalas „ERR.EE“.

R. Varė, duodamas interviu portalo korespondentams, teigia, kad rublį nusmukdė keli kartu susidėję veiksniai. Svarbiausias jų – sumenkęs ekonomikos augimo tempas Kinijoje ir Azijos regiono šalyse, taip pat Europoje registruojamas nuosmukis, sukėlęs žaliavų kainų kritimą.

„Tuo pat metu sustiprėjo JAV doleris, o žaliavos visame pasaulyje perkamos ir parduodamos atsiskaitant doleriais“, – pareiškė R. Varė ir pridūrė, kad žaliavų kainos Rusijai yra itin svarbios.

Trečiuoju veiksniu ekonomikos ekspertas įvardija Rusijos ekonomines problemas, kurios aukščiausių šalies pareigūnų aptariamos, tačiau nesprendžiamos.

„Visa tai prisidėjo prie krizės Ukrainoje. Rusiškojo ir tarptautinio kapitalo neryžtingumas, susijęs su politiniais įvykiais Ukrainoje ir šalies ateitimi, paveikė rublio vertę“, – sako specialistas.

Tik susakęs šiuos veiksnius R. Varė prabilo apie Vakarų taikomas sankcijas. „Tyčia sankcijas nukėliau į galą, nes priešingu atveju jas lengviausia dėl visko kaltinti. Tačiau, tiesą sakant, sankcijos tėra papildomas faktorius ir tiek“, – pareiškė Estijos specialistas.

Šiuo metu rublio nuosmukis pirmiausia veikia paprastus gyventojus, mano analitikas ir nurodo, kad Rusijos rinkoje nemažai importuojamų prekių. „Neišvengiamas kainų kilimas smukdys pirkėjų galimybes. Žmonės tai jaučia, todėl perka viską, ką gali, pavyzdžiui, elektroninius prietaisus, nors pardavėjai ir kelia kainas. Nuo prekystalių šluojamos prekės, žmonės dar iš Sovietų Sąjungos laikų pamena, kad jeigu toks procesas prasidėjo, būtina pirkti ilgalaikio vartojimo prekes“, – primena ekonomistas.

„Tokia situacija paveiks ir europiečius. Pirmiausia mus (Estiją), nes mes kaimyninė valstybė. Bus paveiktas logistikos ir turizmo sektorius“, – pareiškė R. Varė ir pridūrė, kad didelėje šalyje prasidėjus suirutei ši grėsmę sukelia ir nedidelėms kaimynėms, nes įvykiai gali tapti nebekontroliuojami.

Anot specialisto, „rublis po Naujųjų metų turėtų stabilizuotis. Artėja šventės, o jų metu Rusijoje didelio masto procesai nevyksta, todėl šventėms prasidėjus pasiektas lygis išsilaikys ir toliau. Iki tol galbūt nusmuks nerimo banga. Bet kuriuo atveju rublio vertė ankstesnio lygio JAV dolerio atžvilgiu, t.y. 36 rublių, jau nebepasieks“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (462)