„Toks Rusijos reikalavimas reiškia nepagrįstą bandymą vienašališkai pakeisti [dujų tiekimo] sutarties sąlygas“, – sakė Latvijos URM atstovas spaudai Janis Bekeris.

Jis pabrėžė, jog Latvijai šiuo klausimu svarbiausia yra bendra Europos Sąjungos (ES) pozicija, o Europos Komisija siekia užtikrinti, kad visos ES valstybės narės laikytųsi vienodo požiūrio.

Kaip jau buvo skelbta, bendrovė „Latvijas gaze“, kurios didžiausią akcijų paketą valdo „Gazprom“, pranešė analizuojanti šį Rusijos prezidento reikalavimą „tiek teisiniu, tiek ir verslo interesų požiūriu“, taip pat mano, kad naujoji atsiskaitymo tvarka gali formaliai nepažeisti tarptautinių sankcijų Rusijai režimo.

Latvijos dujų importuotoja yra pasirašiusi su „Gazprom“ ilgalaikę gamtinių dujų tiekimo sutartį – laikotarpiui iki 2030 metų, kurioje numatyti atsiskaitymai eurais.

„Latvijas gaze“ vadovas Aigaras Kalvitis teigė, kad nuspręsta balandžio mėnesį neimportuoti dujų iš Rusijos vamzdynais, o toks sprendimas buvo priimtas atsižvelgiant į rekordinį jų brangumą.

Tuo tarpu Latvijos vyriausybės vadovas Krišjanis Karinis pirmadienį vakare, po valdančiosios koalicijos partijų atstovų pasitarimo žurnalistams pareiškė, kad nė viena Latvijos įmonė – nei valstybinė, nei privati – už dujas Rusijai rubliais nemokės, nes „tai yra sankcijų reikalas, todėl to nebus“.

Jis pridūrė, jog valdančioji koalicija vieningai pritarė tam, kad Latvija kuo greičiau atsisakytų gamtinių dujų importo iš Rusijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją