Griežtina reguliavimą

Latvijos parlamentarai į rūkalų prekybos apribojimus buvo nusitaikę dar 2022-aisiais. Būtent tada jie pradėjo rengti įstatymo pakeitimus, susijusius su amžiaus cenzu.

Galiausiai, po keleto atidėtų svarstymų nuspręsta, kad jaunesni nei 20 metų piliečiai nuo 2025-ųjų nebegalės įsigyti cigarečių ir tabako produktų, žolelių pagrindu pagamintų rūkalų, elektroninių cigarečių ir skysčių joms pripildyti.

Iki tol, kaip ir dabar, galios senoji tvarka, parduoti tokius gaminius, kaip ir Lietuvoje, leidžianti sulaukusiems 18 metų.

Už tabako produktų, žolelių pagrindu pagamintų rūkalų, elektroninių cigarečių ir skysčių joms pripildyti pardavimą jaunesniems nei 20 m. jaunuoliams grės bauda, kurios dydis fiziniams asmenims sieks nuo 280 iki 700 eurų, juridiniams asmenims – nuo 700 iki 7 100 eurų.

Įstatymo pakeitimuose taip pat numatoma uždrausti prekiauti elektroninių cigarečių skysčiais ir tabako pakaitalais, kurių sudėtyje yra kvapiųjų medžiagų, išskyrus tabako kvapo ir skonio kvapiąsias medžiagas. Šie apribojimai įsigalios 2025 m. sausio 1 d.

Taip pat įsigalios draudimas gaminti ir pardavinėti tabako produktus ir kitokius rūkalus, savo išvaizda panašius į saldainius, užkandžius ir žaislus, anksčiau rašė naujienų agentūra ELTA.

Sprendimas būtų galimas ir Lietuvoje

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD) tikino teigiamai vertinantis Latvijoje priimto įstatymo nuostatas, kurios leis tabako gaminius pardavinėti asmenims nuo 20 metų.

„Departamento nuomone, siekiant teisės aktų suderinamumo, būtina ir Lietuvoje suvienodinti amžiaus, nuo kurio leidžiama įsigyti, turėti ir vartoti tabako gaminius ir su jais susijusius gaminius, ribą su Alkoholio kontrolės įstatyme nurodyta 20 metų amžiaus riba, tokiu būdu nustatant vienodus reikalavimus psichoaktyviųjų medžiagų vartojimui.

Pažymėtina, kad 2021 m. Kanados mokslininkų parengtose rekomendacijose nurodoma, kad minimalaus amžiaus padidinimas gali sumažinti rūkymą (gali nebepradėti rūkyti ar rūkyti mažiau) bei nuvėlinti rūkymo pradžios amžių, gali sumažinti prieinamumą vaikams, taip pat mažėja vyresnio amžiaus jaunimo dalinimasis tabako gaminiais su jaunesniais asmenimis (jaunesnio nei minimalaus įsigijimo amžiaus) – tai aktualu socialinio vartojimo atveju“, – teigė Alkoholio ir tabako kontrolės skyriaus vedėjas Gintaras Karanda.

Rūkymas

Seimo Sveikatos komiteto pirmininkas Antanas Matulas, reaguodamas į kaimynų latvių užmojus, taip pat neatmetė tokio įstatymo siūlymo ir Lietuvoje.

„Reikia stebėti, koks rezultatas bus Latvijoje. Manau, kad Lietuvoje irgi būtų galimas toks sprendimas.

Mes situaciją analizuosime, stebėsime. Reikia pripažinti, kad latviai kai kuriose srityse yra įsiveržę į priekį. Ekspromtu Lietuvoje to daryti nesiruošiame“, – kalbėjo jis.

Visgi, kaip tikino, „apginti“ rinką, kad jaunesni gyventojai rūkalų neįsigytų iš kitur, tarkime, naudodamiesi kontrabanda, kaip teigė, beveik neįmanoma.

„Latviai gali vykti pas mus į pasienį įsigyti. Kitas dalykas, aš pats dažnai keliauju po regionus ir matau, kad kaimuose kontrabandos problema – didžiulė. Kas kelintas asmuo rūko kontrabandines cigaretes.

Kol kas manau, kad tiek, kiek Lietuvoje padaryta su alkoholio ir tabako ribojimais – pakanka. Reikia šviesti visuomenę. Didesnę problemą bendrai matau dėl elektroninių cigarečių“, – užsiminė komiteto pirmininkas.

Antanas Matulas

Gali išaugti prekyba pasienyje

NTAKD nuomone, šis Latvijos pakeitimas neturės reikšmingos įtakos Lietuvos ekonomikai. Visgi, kaip tikino G. Karanda, pokyčių dėl prekybos gali būti Lietuvos pasienio teritorijose.

„Tikėtina, kad pasienyje prekyba tabako gaminiais gali šiek tiek išaugti, bet tai yra pasienio specifika.

Tikimės, kad tai paskatins siekti teisės aktų suderinamumo ir Lietuvoje bus suvienodinta amžiaus, nuo kurio leidžiama įsigyti, turėti ir vartoti tabako gaminius ir su jais susijusius gaminius, riba su Alkoholio kontrolės įstatyme nurodyta 20 metų amžiaus riba“, – teigė jis.

Lietuva didina akcizus

Lietuva su rūkymu kovoja didindama akcizus tabako prekėms. Nuo 2024-ųjų dėl akcizų rūkalai brango nuo 15 iki 47 euro centų.

Cigarečių minimalus akcizų tarifas augo 6,2 proc. – nuo 130 iki 138 eurų už 1000 cigarečių, o specifinis akcizų tarifo elementas – 7,2 proc. – nuo 79,6 iki 85,3 euro už 1000 cigarečių. Tai cigaretės brangino +0,20 Eur/20 vnt.

Vienas didesnių pokyčių susijęs su cigarų ir cigarilių akcizu. Jis kilo 20,3 proc. Tai yra nuo 79 iki 95 eurų už kilogramą produkto. Vartotojai už šias prekes moka +0,39 Eur/20g.

Rūkomasis ir neapdorotas tabakas taip pat brango. Jo akcizas didėjo 7,8 proc. – nuo 104,6 iki 112,8 euro už kilogramą produkto. Kainos, lyginant su pernai, didėjo +0,20 Eur/20g.

Labiausiai šiemet brango kaitinamasis tabakas ir jam alternatyvūs produktai.

Akcizas didėjo 32,1 proc. – nuo 60,2 iki 79,5 už 1000 vienetų. Gyventojai už šias prekes moka +0,47 Eur/20 vnt. daugiau.

Tarp pokyčių – elektroninių cigarečių skysčio akcizas. Jis kilo 31,6 proc. – nuo 0,19 iki 0,25 euro už mililitrą produkto. Elektroninių cigarečių skystis šiemet kainuoja +0,15 Eur/2ml daugiau.

Didžiausi apribojimai rūkaliams – Naujojoje Zelandijoje

Neseniai žiniasklaida skelbė, kad Naujoji Zelandija visai neseniai tapo pirma pasaulio šalimi, kuri draus rūkyti ateinančiai kartai.

Buvo teigiama, kad siekiama užtikrinti, kad 14 metų ir jaunesni asmenys niekada negalėtų legaliai įsigyti cigarečių.

Pagal įstatymą, kuriuo didinamas rūkymo amžius, tabakas šalyje nebus legaliai parduodamas asmenims, gimusiems 2009 m. sausio 1 d. arba vėliau.

Šiuo metu pakelio rūkalų šioje šalyje kaina perkopia 20 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)