Daugiausia tam įtakos turėjo šilumos energijos, degalų ir tepalų, duonos ir grūdų produktų, pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų paslaugų, kietojo kuro kainų padidėjimas bei būsto nuomos mokesčių, avalynės, vaisių, kitų asmens priežiūros prietaisų, reikmenų ir priemonių, daržovių kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per mėnesį padidėjo 1,2 proc., paslaugų – 0,4 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 2 proc., rinkos – 0,8 proc.

Lapkritį, palyginti su spaliu, būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų pokytį (kainos padidėjo 2,5 proc.) nulėmė šilumos energijos (12,8 proc.), kietojo kuro (2,7 proc.), suskystintų dujų maistui gaminti (2,2 proc.) kainų padidėjimas ir būsto nuomos mokesčių (7 proc.) kainų sumažėjimas.

Transporto prekių ir paslaugų kainos padidėjo 2,1 proc. Pokytį lėmė degalų ir tepalų (3,9 proc.), asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų (2 proc.) kainų padidėjimas bei keleivių vežimo oro transportu paslaugų (6,5 proc.) kainų sumažėjimas.

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos padidėjo 1 proc. Labiausiai kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos: daugiausia padidėjo spanguolių, ilgavaisių agurkų, vynuogių, šilauogių, saldžiųjų paprikų kainos, bet sumažėjo kivių, mandarinų, apelsinų, avokadų, bulvių kainos. Taip pat pabrango cukrus, kitas valgomasis aliejus, miltai, atpigo apdoroti vėžiagyviai, šviežios ir atšaldytos jūros gėrybės, konservuotas pienas.

Lapkričio metinė (2021 m. lapkritį, palyginti su 2020 m. lapkričiu) infliacija sudarė 9,2 proc. Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo degalų ir tepalų, šilumos energijos, kietojo kuro, daržovių, dujų, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų paslaugų, elektros energijos, pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių, duonos ir grūdų produktų, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, azartinių lošimų (loterijos bilietų) kainų padidėjimas bei būsto nuomos mokesčių, vandentiekos kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 9,9 proc., paslaugų – 7,4 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus padidėjo 11,7 proc., rinkos –8,8 proc.

Lapkritį vidutinė metinė infliacija sudarė 3,8 proc.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją