Prienuose įsikūrusi įmonė, kaip pasakoja direktorius, padalinių turi visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose, tačiau daugiausia visas veiksmas sukasi čia – Prienuose.

Įmonė užsiima medinių ir aliumininių langų gamyba ir statyba. Statybose, kaip patikslina, daugiausia dirba su valstybiniu sektoriumi, o privačiais projektais neužsiima.

„Čia, Prienuose, mūsų langų gamykla, o kituose padaliniuose sėdi žmonės, kurie užsiima pardavimais, konstravimu.

Įmonės įkūrėjas – prieniškis, o dabar pagrindiniu akcininku tapo jo sūnus Naglis Jaruševičius“, – trumpai, kur atvykome, pristato įmonės direktorius P. Kriauza.

Mums prisėdus pokalbiui, jis iškart sako, kad pastarieji metai įmonei nebuvo lengvi. Pasak vadovo, nors dėl pandemijos įmonė stipriai nenukraujavo, buvę kitų iššūkių.

„Tada niekas nesustojo, bet kai prasidėjo karas, stipriai brango žaliavos, energetika. Ši žiema mums buvo sunki.

Tai brangino produkciją, o šiai dienai statybų sektoriuje jaučiamas stiprus štilis. Jis yra nuo praėjusių metų vidurio.

Daug žmonių namus statydavosi su paskolomis, o dabar pakilęs EURIBOR, jie pristabdė statybas. Žinoma, įtakos turi ir augęs bendras kainų lygis, tačiau palūkanos čia vaidina didesnį vaidmenį“, – kalbėdamas apie langų gamybą ir užsakymus individualiems namams sako jis.

Įmonėje langus gali užsisakyti tiek fiziniai asmenys, tiek įmonės, kurios, kaip pateikia pavyzdį, juos užsako visam naujam planuojamam statyti daugiabučiui.

„Žinoma, stambesni vystytojai projektus vysto, bet individualūs – daug mažiau.

Bet kalbant apie langų gamybą mes neapsiribojame tik Lietuva. Pakankamai stipriai eksportuojame į Angliją, Prancūziją, JAV, Vokietijoje“, – teigia vadovas ir sako, kad eksportas į kitas šalis siekia maždaug 70 proc.

„Anglijos rinkai mes gaminame specifinius langus, tai nėra europiniai langai. Mūsų langai dedami senamiesčiuose, tai jau – kultūrinis paveldas“, – pasakoja jis ir teigia, kad krizinės nuotaikos jaučiamos ir kitose rinkose, o eksportas dabar yra sumažėjęs.

Į sandėlius, kaip kitos gamybinės įmonės, jie sako gaminti šiandien negalintys, nes kiekvienas projektas – specifinis. Langai pritaikyti konkrečiam projektui, yra konkretūs išmatavimai.

„Anglijoje vienam namui esame gaminę 7 skirtingus langus“, – juokiasi P. Kriauza.

Direktorius pasiūlo pavaikštinėti po gamyklos teritoriją.

Eidami į gamybos patalpas praeiname ir viduryje teritorijos esančią seną benzino kolonėlę.

„Ji – mūsų transportui. Tiek statyboms, tiek langų transportavimui“, – sako jis.

Gamybos patalpose, kai užsukame, kaip tik gaminami į Angliją skirti eksportuoti langai.

Gamybos vadovas Sigitas rodo į paruoštą medieną ir sako, kad ją langų rėmams, kurie yra nestandartiniai, jie pasiruošia patys. Medieną įmonė atsiveža iš Latvijos.

„Anksčiau vežėmės iš Kaliningrado, bet kai viskas užsidarė, su Rusija nebedirbame“, – sako jis.

Nuėjus į dažyklą, kur dažomi langų rėmai, žmonių rankų reikia nedaug. Neseniai įmonė įsigijo dažymo robotą.

„Atrodo, kad dažymas vyksta lėtai, tačiau robotas dirba 9 val. per dieną. Jam nereikia valgyti pietų“, – juokauja Sigitas. Vėliau langų rėmai keliauja į džiovyklą.

UAB „Rūdupis“ šiuo metu dirba 161 darbuotojai, tačiau esant galimybei, kaip sako direktorius, jie jų priimtų ir daugiau.

„Mums, kaip ir visiems rajone, su darbuotojais – sudėtinga. Jaunas žmogus bėga į miestą, čia – nelieka, tačiau kažkaip verčiamės.

Aš pats į darbą važiuoju iš Kauno. Yra kas atvyksta ir iš Alytaus, Balbieriškio“ – vardija jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)