„Pagal schemą amerikietiškos prekės įprastai atvyksta į Klaipėdos uostą (...) ir tada per šalį gabenamos į Rusiją“, – rašoma RFE/RL publikacijoje.

Nors RFE/RL analizuoti muitinių įrašai rodo, kad iš Vakarų gabenamos dvejopos paskirties technologijos eksportuojamos į Rusiją iš Kirgizijos ir Kazachstano valstybių, tai neatspindi realybės – šie gaminiai tiesiogiai pasiekia Rusiją.

Anot tyrėjų kalbinto logistikos specialisto, prisistačiusio Andrejumi, ši schema leidžia sankcijas apeiti, kadangi viskas vyksta per įmonę, kuri yra registruota Kirgizijos sostinėje – Biškeke, taip sukuriama iliuzija, kad prekės gabenamos per Vidurio Aziją.

„Rusai moka Biškeke. Jie gali sumokėti. Tada jūs sumokate mums. Turime sumokėti už logistiką ir už prekes, tada jie gauna prekes į sandėlį Rusijoje, nevažiuodami per Biškeką“, – schemą aiškino Andrėjus.

„Ant popieriaus, viskas vyksta per Biškeką“, – pridūrė jis.

Visgi, nors Andrejus laikėsi nuomonės, kad visos sankcijos yra apeinamos ir atgabenti dvigubos paskirties produktus į Rusiją nėra sudėtinga, jis paminėjo, kad dėl sudėtingumo dirbti su eurais, operacijos apmokamos Kinijos juaniais.

„Dabar dirbame su juaniais, dėl to kartais vėluojame. Bet kad ir kokias kliūtis mestų mums, mes vis tiek jas apeisime, tik užtrunka šiek tiek ilgiau“, – sakė jis.

Visgi, Laisvosios Europos radijas nepranešė, ar Andrejus pateikė įrodymų, kad per Klaipėdos uostą yra apeinamos sankcijos. Taip pat neaišku, kokie tokių prekių gabenimo mastai vyksta per Klaipėdą.

Taip pat, Laisvosios Europos radijo teigimu, šiame procese dalyvauja ir uostai Lenkijoje, Latvijoje bei Suomijoje.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija yra įregistravusi Vyriausybės nutarimo projektą, kuris leistų Lietuvoje sudaryti nacionalinį draudžiamų į šalį įvežti dvejopos paskirties prekių sąrašą. Stebėdama ženklų elektronikos ir inžinerijos įrenginių eksporto į Centrinės Azijos šuolį, prasidėjus plataus masto karui Ukrainoje, ministerija teigia turinti duomenų, jog dalis tokių prekių atsiduria Rusijoje ir yra naudojamos kare Ukrainoje.

Ministerija yra identifikavusi 65 dvejopos paskirties prekių grupes. Dalis tokių ir buityje, ir kariniuose įrenginiuose naudojamų prekių esą sankcionuojamos, tačiau kita dalis gali būti teisėtai gabenama per Rusiją ir Baltarusiją.

Teigiama, kad 93 proc. neva į Centrinę Aziją eksportuojamos produkcijos yra per Lietuvą gabenamų vakarietiškų prekių reeksportas.