Populiarėjant laikinojo įdarbinimo paslaugoms kasmet daugėja tokiose įmonėse dirbančių žmonių skaičius, kuris šiuo metu viršija 20 tūkst. Lietuvos įdarbinimo įmonių asociacijos (LĮĮA) teigimu, didžiausi šio veiklos sektoriaus iššūkiai yra įvairių specialistų trūkumas.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 257 įdarbinimą vykdančios bendrovės, kuriose iš viso dirba daugiau kaip 20 tūkst. žmonių. Šios paskirties bendrovių ir jose dirbančių darbuotojų skaičius nuolat auga: 2020 m. 157 įdarbinimo įmonėse dirbo 11,5 tūkst. darbuotojų, 2021 m. 183 bendrovėse buvo beveik 13 tūkst. darbuotojų, o 2022 m. pradžioje 206 įmonėse darbuotojų skaičius siekė beveik 16 tūkst.

Pastaruosius trejus metus įdarbinimo įmonių pajamos kasmet augo – 2022 m. duomenimis, bendra šio sektoriaus pajamų suma pasiekė 769,6 mln. Eur – tai 11,8 proc. daugiau negu 2021 m. (688 mln. Eur) ir 49,6 proc. daugiau kaip 2020 m. (514 mln. Eur).

Kredito biuro „Creditinfo Lietuva“ vadovas Aurimas Kačinskas atkreipia dėmesį, kad norinčios verstis laikinu įdarbinimu įmonės privalo registruotis Valstybinėje darbo inspekcijoje (VDI), o tarp šią veiklos rūšį vykdančių įmonių galima pamatyti ne tik personalo paieškos ir įdarbinimo įmonių pavadinimus, bet ir kitą veiklą vykdančias įmones, kurių pagrindinė veikla – kuro pardavimas, transportas, logistika, statybos, infrastruktūros sprendimai bei kt.

„Pastebime, kad laikinojo įdarbinimo paslaugų teikėjų vis daugėja, nemažai tokių bendrovių ieško personalo darbui projektiniu pagrindu, pavyzdžiui – montuoti ir išmontuoti pastolius, įrengti statomus laivus. Dažnu atveju laikinai įdarbinti darbuotojai „paskolinami“ kitoms įmonėms, todėl formaliai dirba vienoje bendrovėje, o faktiškai – kitoje, gali būti ir užsienyje. Nemaža dalis įmonių turi ilgalaikes sutartis su stambiais darbdaviais užsienyje ir reguliariai siunčia jiems naujus darbuotojus iš Lietuvos. Populiariausios darbuotojų eksporto šalys – Norvegija, Vokietija, Nyderlandai, Suomija, Danija, Airija“, – komentavo A. Kačinskas.

„Sodros“ duomenimis, šio sektoriaus darbuotojų vidutinis atlyginimas siekia 1374 Eur per mėnesį, o š. m. pradžioje šis rodiklis buvo 1317 Еur/mėn.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją