AB „Lifosa“, viena didžiausių Europoje aukštos kokybės trąšas gaminančių bendrovių, planiniam remontui buvo sustabdyta šių metų gegužę. Šiandien bendrovės savininkė „EuroChem“ patvirtino, kad neradus sprendimo, kuris leistų efektyviai vykdyti įmonės veiklą turint prieigą prie būtinų gamybai žaliavų tiekimo ir distribucijos grandinės, bendrovė nuo šių metų spalio bus priversta pradėti gamyklos laikino konservavimo procesą. Dėl to iškyla pavojus prarasti daugumą gamykloje sukurtų darbo vietų, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Taip nutarta po daugiau kaip metus trunkančių tiekimo grandinės sutrikimų ir žaliavų trūkumo, Lietuvos Vyriausybei pritaikius „Lifosai“ sankcijas ir paskyrus laikinąjį administratorių.

Sankcijos iki šios dienos „Lifosai“ jau kainavo daug milijonų eurų prarastų pajamų, bendrovė taip pat patyrė ženklius finansinius nuostolius per pirmąjį 2023 metų pusmetį. Bendrovės teigimu, patirdama nuostolius, ji nėra pajėgi toliau tvariai vykdyti veiklos.

„Po ilgų ir kruopščių svarstymų „EuroChem“ nuoširdžiai apgailestauja ketinanti pradėti laikino gamyklos Lietuvoje konservavimo procesą nuo 2023 m. spalio mėnesio.

Nors „EuroChem“ Europos Sąjungos sankcijos nėra taikomos, mes toliau susiduriame su sankcijų poveikiu, turėjusiu didelės įtakos mūsų veiklai Europoje.

Veikdama įprastomis sąlygomis – visu pajėgumu gamindama platų asortimentą produktų, kurie turi didelę paklausą tarp mūsų klientų visame pasaulyje – „Lifosa“ yra finansiškai stipri bendrovė. Vis dėlto, „Lifosai“ pritaikius sankcijas ir atribojus bendrovę nuo pardavimų ir tiekimo grandinės, susidarė neįmanoma situacija, dėl kurios trūko būtinų gamybai žaliavų, buvo stabdoma gamyba, bendrovė turėjo ribotą prieigą prie rinkų ir finansinių išteklių.

Per pastaruosius 15 mėnesių palaikėme dialogą su Lietuvos valdžios institucijomis, kad rastume abiem pusėms priimtiną susitarimą, kuris leistų „Lifosai“ toliau vykdyti efektyvią veiklą, užtikrinant, kad būtų visiškai laikomasi Europos Sąjungos sankcijų. Deja, nėra galimybių toliau tvariai vykdyti veiklą aplinkoje su tiek apribojimų. Kaip atsakingas darbdavys turime priimti kai kuriuos svarbius sprendimus jau dabar“, – teigia Samiras Brikho (Samir Brikho), „EuroChem Group AG“ direktorių valdybos pirmininkas ir vykdomasis direktorius.

Arti bankroto ribos tuo metu buvusią „Lifosos“ gamyklą, veikiančią Kėdainiuose, Lietuvos centre, bendrovė „EuroChem“ įsigijo 2002 m. Šveicarijoje veikianti „EuroChem“ ne tik išgelbėjo „Lifosą“ nuo gresiančio bankroto, bet ir investavo beveik 300 mln. eurų, kad gamykla taptų viena didžiausių ir sėkmingiausių žemės ūkio augalams skirtų trąšų ir gyvūnų pašarinių priedų gamintojų Europoje.

Daugelyje šiemet vykusių susitikimų ir rašytiniuose pranešimuose „Lifosa“ prašė Lietuvos valdžios ir finansinių institucijų panaikinti bendrovei taikomus apribojimus, sudarant galimybes „Lifosai“ toliau veikti efektyviai, turint pilną prieigą prie gamybai būtinų žaliavų tiekimo ir distribucijos grandinės, visiškai laikantis ES sankcijų.

„Lifosos“ verslo modelis priklauso nuo prieigos prie pardavimo rinkų visame pasaulyje ir aukščiausios kokybės žaliavų pristatymo trumpiausiu atstumu iki gamyklos bei mažiausiais kaštais. „Lifosos“ gyvybingumui ateityje užtikrinti būtina pašalinti su sankcijomis susijusias kliūtis, kurios trikdo mūsų žaliavų tiekimo grandinę, kad galėtume laisvai parduoti visose rinkose ir gauti mokėjimus iš klientų.

Dėjome visas pastangas, kad įmonė veiktų, o mūsų darbuotojai dirbtų, nepaisant, kad gamyba buvo stabdoma daug sykių. Vis dėlto, tokiomis aplinkybėmis nebeįmanoma toliau vystyti verslo, kuris ankstesniais metais buvo labai sėkmingas.

„Lifosos“, kuri nevykdo gamybos, išlaikymas kainuoja kelis milijonus eurų per mėnesį ir nėra ekonomiškai pagrįstas, kad galėtų toliau tęstis. Nors toliau aktyviai ir uoliai dirbsime su Lietuvos valdžios institucijomis, kad rastume sprendimą, deja, vis labiau artėjame prie laikino gamyklos konservavimo spalio mėnesį“, – sako Marcas Hechleris (Marc Hechler), bendrovės „EuroChem Europe“ vadovas, AB „Lifosa“ valdybos pirmininkas.

Nepavykus sutarti su Lietuvos valdžios institucijomis dėl gamybos atnaujinimo ekonomiškai naudingu būdu, „EuroChem“ nuo dabar pradės konsultacijas su profesinėmis sąjungomis ir atitinkamomis valdžios institucijomis bei pasirengimą „Lifosos“ gamyklos laikinam konservavimui. Jei nebus rastas alternatyvus sprendimas, gamyklos laikinas konservavimas, planuojama, prasidės 2023 m. spalio mėnesį.

„Pasiruošimas gamyklos laikinam konservavimui ir teisinių sutikimų gavimas yra laikui imlus procesas, dėl to apie jį pranešame jau šiandien. Mintimis dabar vienareikšmiškai esame su mūsų darbuotojais „Lifosoje“. Bendradarbiausime su visomis suinteresuotomis šalimis, kad suteiktume darbuotojams reikiamą paramą šiuo sudėtingu metu.

Vienas iš mūsų prioritetų yra išsaugoti gamyklą laikino konservavimo metu. Todėl dalį darbuotojų, turinčių būtiniausias kompetencijas, išlaikysime, kad gamykla ir ją supanti aplinka išliktų apsaugota ir saugi.

Tuo pačiu metu ir net šiame vėlyvame etape, toliau ieškosime sprendimų, įskaitant potencialių investuotojų paieškas, kurie būtų priimtini Lietuvos Vyriausybei ir galėtų netolimoje ateityje sudaryti sąlygas „Lifosos“ veiklos atnaujinimui“, – pažymi Samiras Brikho, „EuroChem Group AG“ direktorių valdybos pirmininkas ir vykdomasis direktorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)