Pagrindinės ieškojimo, kur geriau, priežastys

Slaugytojo profesija lygiai taip pat, kaip ir gydytojo – reikalauja pašaukimo. Dažniausiai ją renkasi moterys, todėl kalbant apie šią profesiją vartojama moteriškoji giminė.

Bendrosios praktikos slaugytoja – tai arčiausiai ir dažniausiai paciento būnantis žmogus. Vadinasi, ji į save sugeria ne tik gerąsias, bet ir negatyvias sergančio žmogaus emocijas. Pastarųjų, natūralu, pasitaiko dažniau, nes retas su liga susidūręs žmogus spinduliuoja gera nuotaika.

Tuo tarpu teigiamų emocijų slaugytoja patiria tiesiog besirūpindama žmogumi. Paciento ir jo artimųjų padėka, geriau pasijutęs slaugomas žmogus – labai svarbūs motyvai atlikti savo darbą kiek įmanoma geriau ir profesionaliau. Tačiau daugiau šiai dienai yra demotyvuojančių dalykų, kuriuos vardina slaugytojos darbo pokalbių metu, kuomet kandidatuoja į darbo pozicijas Skandinavijos slaugos sektoriuje. Keturios dažniausiai minimos priežastys – tai atlygis, aplinkinių požiūris, o taip pat kartais ir darbo sąlygos bei mikroklimatas darbovietėje.

Atlygis – pagrindinė priežastis, bet ne ką svarbus ir požiūris

Remiantis Valstybinės ligonių kasos duomenimis, mažiausiai uždirba rajonų ir regionų gydymo įstaigų slaugytojai – jų vidutinis darbo užmokestis maksimaliai siekia 491 eurų. Statistikos apie šeimyninę šių specialistų situaciją nėra, tačiau pakankamai dažnai pasitaiko atvejų, kad šį darbą dirbančios moterys vaikus augina vienos. Taigi natūralu, kad finansinė priežastis nurodoma pirmoji paklausus, kodėl norima išbandyti savo jėgas dirbant komandiruočių principu svetur.

Iškart po atlygio dažniausiai minimas netinkamas požiūris į profesiją, kurį slaugytojos mūsų šalyje jaučia ne tik iš visuomenės, bet, kas yra liūdniausia, kartais ir iš kolegų. Tad sužinojusios, kad tokiose šalyse kaip Norvegija ar Švedija į jų profesiją žiūrima su didele pagarba, ryžtasi net mokytis svetimos kalbos ir bent laikinai, nenutraukdamos ryšio su Lietuva, bandyti kelti kvalifikaciją būtent ten.

Darbas grindžiamas komandiniu principu

Anot pagal „Orange Group Baltic“ programą dirbančių slaugytojų, pavaldumas sveikatos sistemoje, be abejonės, yra ir Skandinavijoje. Tačiau ten jis grindžiamas pasitikėjimu ir komandiniu darbu. Tai reiškia, kad slaugytojas matomas ne tik kaip pagalba gydytojui, bet svarbiausia – kaip pagalba pacientui. Taigi komandinio darbo buvimas lemia tai, kad kiekvienas, ar slaugytoja, ar jos padėjėjas, jaučiasi vertingas savo darbo vietoje.

Nuo požiūrio į profesiją tiesiogiai priklauso ir kitos slaugytojų vardinamos sprendimo padirbėti svetur priežastys, tokios kaip darbo sąlygos bei santykiai su kolegomis. Kuomet profesija vertinama ir suvokiama jos svarba paciento gerovei, stengiamasi užtikrinti ne tik visas būtinas darbo priemones, bet ir atmosfera darbe yra maloni, kolegos draugiški ir paslaugūs. Deja, vyraujant nepasitikėjimui atitinkamos ir darbo sąlygos bei mikroklimatas.

Darbas svetur, nors ir komandiruočių principu, bet ne kiekvienai

Mūsų kompanijoje dirbančių slaugytojų darbo grafikas grindžiamas komandiruočių principu. Jos keturias savaites dirba Skandinavijoje, o dvi ilsisi Lietuvoje. Visgi natūralu, kad ne visoms toks darbo grafikas priimtinas. Galima išskirti dvi pagrindines priežastis, kodėl lietuvės grįžta į ankstesnes darbovietes Lietuvoje ar ieškosi darbo kitose mūsų šalies įstaigose.

Pirmoji – tai stiprus Lietuvos ir šeimos ilgesys. Visgi nepaisant visų patiriamų sunkumų, daliai slaugytojų dar sunkiau būna dirbti toli nuo namų. Tad jos ilgai nelaukdamos nutraukia darbo kontraktą ir grįžta į įprastą gyvenimo ritmą čia, Lietuvoje.

Antroji grįžimo priežastis panaši, tik čia pirmuoju smuiku jau griežia ne išvykusios specialistės ir jų norai, bet slaugytojų šeima, vyras ar giminės. Pastarieji tiesiog pareiškia ultimatumą ir slaugytojos nebeturi kitos išeities, kaip tik grįžti visam laikui pas artimuosius.

Apskritai, manyčiau, kad didžioji dalis pagal mūsų programą Skandinavijos šalyse dirbančių slaugytojų anksčiau ar vėliau grįš į Lietuvą ir parsiveš į mūsų sveikatos priežiūros sistemą įgytas žinias bei patirtį. Tik reikia tikėtis, kad joms bus suteiktos visos galimybės sukauptą patirtį pritaikyti praktikoje.