Rekordinį naftos produktų pabrangimą jau pajuto automobilių savininkai – šoktelėjo degalų kainos. Pastarosios įtakos ir kitų produktų kainas.

Brangstantis kuras – kylančios kainos

„Hansa Banko“ analitiko Vidmanto Šaferio teigimu, degalų kainos įtakoja ir visas kitas kainas. Kuo brangesnis kuras, tuo brangesnis tampa pats gyvenimas. „Kuo didesnė yra naftos kaina, tuo daugiau mokama už ją pinigų. Atitinkamai sumažėja „laisvų“ pinigų kiekis, o tai jau lėtina ekonomikos augimą“, - „Vilniaus žinioms“ aiškino V.Šaferis. Pasak jo, Lietuvoje kol kas nelabai jaučiamas naftos pabrangimas, kuris milžiniškais greičiais aukštyn kopia pasaulinėse biržose, tačiau greitai tai turėtų pasijusti visuose šalies ekonomikos sektoriuose.

„Dalis kaštų susiję su transportavimo išlaidomis, kurios kaip tik priklauso nuo kuro kainos. Jeigu pabrangs transportavimas – pabrangs ir atvežamos prekės“, - prognozavo analitikas. Jo teigimu, greičiausiai į naftos produktų kainų kitimus reaguoja degalinės. „Tačiau po mėnesio – kito tai pasireikš ir visose kitose srityse“, - sakė V.Šaferis.

Liūdnos prognozės

Neigiamą įtaką šalies ekonomikai įžvelgia ir „Vilniaus Banko“ prezidento patarėjas dr. Gitanas Nausėda. „Dėl pasaulinės naftos kainos kilimo Lietuvoje didėja infliacija. Tai yra, kuo daugiau pinigų vartotojai leidžia brangstančioms prekėms, tuo mažiau pinigų lieka vartojimui. Palyginus su praėjusiais metais infliacija jau išaugo 3 procentais, o taip staigiai išaugusi infliacija yra labai neigiamas reiškinys. Taigi usiklosčius tokiai situacijai, kaip jau minėjau, kainos auga labai greitai“, - aiškino G.Nausėda. Pasak jo, negatyvi įtaka apčiuopiama tik tuomet, kai rekordinės naftos ar kitų produktų kainos laikosi ilgesnį laiką. „Šiuo atveju viskas taip ir yra. Manyčiau, kad rekordinės kainos dar laikysis ir iki metų pabaigos tikrai nenukris“, - konstatavo „Vilniaus banko“ prezidento patarėjas.

Tuo tarpu didžiausių prekybos centrų atstovai dėl galimo maisto prekių pabrangimo nerimauja jau dabar. „VP Market“ atstovės ryšiams su visuomene Viktorijos Jakubauskaitės teigimu, kol kas prekybos centruose "Minima", "Media", "Maxima" ir parduotuvėse "Saulutė" prekės dar nebrango, bet ateityje to greičiausiai išvengti nepavyks. „Jeigu dėl degalų brangimo tiekėjai ir gamintojai brangins savo produkciją, be abejo, ji gali brangti ir prekybos centruose“, - „Vilniaus žinioms“ pareiškė V.Jakubauskaitė. „IKI“ atstovo spaudai Tomo Vaišvilos teigimu, pastaruoju metu šiose parduotuvėse jau pabrango kai kurios prekės. „Kadangi tiekėjai pabrangino produkciją, mums teko kelti kainas ir parduotuvėse“, - sakė T.Vaišvila.

Degalų kainos dar kils

Pastaruoju metu labiausiai pabrango dyzelinas. Per du mėnesius jo didmeninė kaina šoktelėjo beveik pustrečio šimto litų už toną. A-92, A-95 ir A-98 rūšių benzino kainos taip pat išaugo. Degalinėse dyzelinas nuo liepos pradžios pabrango 6 centais ir šiuo metu vidutiniškai kainuoja 2,48 Lt. UAB „Neste Lietuva“ mažmeninės prekybos skyriaus vadovas Ringaudas Steikūnas „Vilniaus žinioms“ pripažino, jog degalų kainos gali dar kilti.

Pasaulines naftos, benzino bei dyzelino kainas įtakoja daugybė faktorių: pasiūlos-paklausos balansas, išgaunami naftos kiekiai, valstybių sukauptų atsargų lygiai, metų sezoninė kaita, politinės ir ekonominės krizės, kariniai konfliktai, įvairiausios „geros“ ir „blogos“ naujienos.

„Kai susikaupia daug blogų naujienų – kainos kyla, kai blogų naujienų nebūna, kainos stabilizuojasi arba krenta. Pavyzdžiui, pernai metų pradžioje benzino ir dyzelino kainų šuolį įtakojo karinis konfliktas Irake. Šiuo metu pagrindiniu faktoriumi lieka didžiulė benzino ir dyzelinio paklausa visame pasaulyje, terorizmo baimė, labai nestabili padėtis Irake, kur dėl nuolatinių diversijų niekaip nesiseka užtikrinti nei naftos išgavimo, nei eksporto pastovumo“, - viename savo pranešimų teigė AB „Mažeikių nafta“ komunikacijos skyriaus viršininkas Giedrius Karsokas.

Pasak jo, artimiausiu metu dyzelino kaina gali padidėti dar vienu centu, o benzinas „turėtų būt stabilus“.