Pusė sektoriaus įmonių yra priskiriamos žemai ir žemiausiai rizika, dar 42 proc. įmonių prognozuojama vidutinė kredito rizika – tai stiprus ir finansiškai pajėgus sektorius, kuris sėkmingai augs ir šiais metais, rodo duomenų analitikos „Scorify“ atlikta kurjerių ir pašto paslaugų sektoriaus apžvalga.

„Kurjerių ir pašto paslaugas teikiančios įmonės tapo vienu iš pandemijos simbolių – jų veiklos plėtra ypač paspartėjo pirmojo karantino metu, kuris, galima sakyti, išstūmė įmones į aktyvaus augimo kreivę. Paslaugų poreikis iš vienos pusės ir finansiškai stiprios bei patikimos įmonės iš kitos pusės sukuria ypač tinkamas sąlygas tolesniam augimui, pozityviam atskirų įmonių kreditingumo vertinimui bei viso sektoriaus patikimumui.

Sunku būtų rasti kitą taip sparčiai augantį ir tokį finansiškai stabilų ir patikimą sektorių, – komentuoja Žilvinas Milerius. – Sektoriaus sėkmę rodo ir tai, kad per metus ypač stiprių ir mažos bei mažiausios rizikos įmonių sektoriuje padidėjo nuo 47 iki 48 proc., o aukštos ir aukščiausios bankroto rizikos įmonių skaičius sumažėjo nuo 8 iki 3 proc.“.

Šiuo metu veikiančių sektoriaus įmonių „Sodros“ skolos yra beveik minimalios, o iš 20 didžiausių sektoriaus įmonių „Sodrai“ skolinga tik viena. Tik vienos iš dvidešimtuko apyvarta 2019 m. neaugo – pernai metais didžiausios sektoriaus įmonės fiksavo vidutinį apyvartų augimą apie 30 proc., o viena sparčiausiai augusių bendrovių buvo UAB „Omniva“.

„Sektoriaus flagmanai demonstruoja akivaizdžią augimo tendenciją, įskaitant ir didžiausią sektoriaus įmonę „Lietuvos paštą“, kuriam auganti konkurencija pernai nesutrukdė augti 5 proc. – tikėtina, kad tokius pat sėkmingus rezultatus stebėsime ir šių metų pabaigoje“, – sako Ž. Milerius.

Panašu, kad sektorius susiduria su visiškai priešingomis tendencijomis nei didesnė dalis kitų ekonomikos sektorių – t.y. įmonės sparčiai auga ir plečiasi.

„Nenuostabu, kad įmonių vadovai kalba apie darbuotojų, paslaugų ir paštomatų plėtrą, ir planuoja rekordiškai intensyvų Kalėdinį laikotarpį“, – sako. Ž.Milerius.

Pašto ir kurjerių paslaugų įmonių apyvarta 2019 m. augo 5 proc., pelnas – 12 proc. Sektorius įdarbina apie 6000 darbuotojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)