„Kaip pastebi darbo rinkos specialistai, darbuotojų lojalumas darbovietei paprastai sustiprėja išaugus neapibrėžtumui ekonomikoje ir įmonėms susiduriant su ekonominėmis problemomis, – sako CVMarket.lt marketingo vadovė Raimonda Tatarėlytė, – iš kitos pusės, dėl šių priežasčių suaktyvėja darbuotojų migravimas iš sunkumus patiriančių įmonių, o dėl augančių kainų – didėja motyvacija susirasti dosnesnį darbdavį ir tikėtis, kad jis toks išliks ir įsismarkavus krizei. Kaip parodė CVMarket.lt atlikta Lietuvos dirbančiųjų apklausa, tarp svarbiausių darbo keitimo priežasčių vis dar dominuoja stabilesniam metui būdingos priežastys.

Bene daugiausiai – 8,6 proc. apklaustųjų nurodė metę darbdavį dėl itin prastų, tiesiog nepakenčiamų darbo sąlygų. 7,3 proc. dirbančiųjų pasidžiaugė, kad išėjo, nes surado geresnį darbą, o 4,2 proc. paaiškino pasakę „sudie“ dėl nepatikusių santykių su vadovu ar kolegomis. Ir tik 2,7 proc. įvardijo, kad darbovietę paliko dėl jos prastos ekonominės „sveikatos“.

Tikrai neblogas rodiklis, pastebi analitikai, turint mintyje paskutinius trejus metus verslą taršiusius ir toliau taršančius išbandymus: pandemiją, karą Ukrainoje ir į nugarą alsuojantį ekonominį sunkmetį. Nedaug prisirinko ir tų, kas skundėsi, jog iš darbo buvo paprašyti išeiti savo noru. Tokių šiemet buvo tik 2,9 proc. Tiesa, nemažai – net 14 proc. – dirbančių Lietuvoje darbą keitė dėl kitų aplinkybių, pavyzdžiui, šeimos sukūrimo, persikėlimo gyventi kitur ir pan.

Problemos ekonomikoje bei tiesiog sproginėjančios kainos tikriausiai tapo postūmiu, kad kone pusė iš savo darbdaviui šiemet vis dar ištikimų darbuotojų (27,6 proc. visų respondentų) neslėpė, kad vis pamąsto apie darbo keitimą. Tokios nuotaikos gyvesnės tarp moterų. Pamąstančių apie išėjimą daugiau ir vyresnių nei 30-ies metų amžiaus abiejų lyčių darbuotojų grupėje. Tiesa, pasidžiaugusių apie šiemet surastą geresnį darbą daugiau buvo tarp jaunesnių, o prastas sąlygas kaip išėjimo iš darbo priežastį įvardijo daugiau moterų.

Tradiciškai moterys dažniau keitė darbą dėl šeimyninių aplinkybių (nors vyrai atsiliko ne taip jau ir daug), o imant amžiaus grupes, mobilesni buvo vėlgi jaunesni nei trisdešimties dirbantieji. Tačiau darbą palikusių, nes darbdavys „paprašė“ išeiti savo noru, visgi kone dvigubai daugiau buvo tarp tų, kam per trisdešimt. Skirtingai nei moterys, vyrai dažniau pasiduodavo darbdavio sprendimui rašyti prašymą dėl atleidimo.


CVMarket.lt apklausoje dalyvavo 1199 18-65 m. Lietuvos dirbantieji. Apklausa vykdyta š.m. spalio–lapkričio mėnesiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją