„Yra metinė konferencija, kuri vykta JAV Jackson Hole slidinėjimo kurorte, kur investuotojai seka centrinių bankų kalbas ir kur prigąsdino visus FED ir ECB teigdami, kad reikės dar kelti palūkanas. Tad tie, kas priklauso nuo tokių kapitalo kaštų, atideda investicijas. Nežinia, ar tai yra gerai, nes turint tokią infliaciją, kai prekių yra per mažai pagaminama, aukštos palūkanos reiškia, kad nebus investicijų ir prekės nebus pagamintos“, – pirmadienį „Žinių radijui“ teigė R. Kuodis.

„Šnekėti apie tai, kaip palūkanų kėlimas didina infliaciją iš viso nėra įprasta, bet aš esu apie tai kalbėjęs. Ir Amerikoje yra susirūpinimas, kad keliant palūkanas didėja būsto nuomos kainos, nes nuomotojai perkelia jas žmonėms. (...) Bet visiems atrodo, kad palūkanų kėlimas universaliai mažina infliaciją“, – paminėjo jis.

Premjerės patarėjas taip pat paminėjo, kad nors palūkanų kėlimo pikas galimai artėja, ECB, siekiant užtikrintumo, laikys aukštas palūkanas ilgą laiką.

„Rinkos mano, kad palūkanų kėlimo pikas yra kažkur netoli, bet tai gali būti nevisai tikslu, nes galimai ECB rugsėjo mėn. dar pakels palūkanas. Bet ECB pats trimituoja, kad siekiant apsisaugoti reikia tas palūkanas išlaikyti aukštame lygmenyje kurį laiką“, – teigė jis.

ELTA primena, kad ECB liepos pabaigoje pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų normą ir palūkanų normas naudojantis ribinio skolinimosi ir indėlių galimybėmis padidino atitinkamai iki 4,25 proc., 4,50 proc. ir 3,75 proc.

Remiantis Eurostato išankstiniu įvertinimu, rugpjūtį euro zonos metinė infliacija turėtų būti 5,3 proc. ir, lyginant su liepa, būti stabili.

Lietuvoje metinė infliacija turėtų siekti 6,4 proc., o mėnesinė – neigiama, -0,2 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją