Siūlo pakeitimus

Nuo šių metų pradžios į II pensijų pakopą buvo įtraukti dar 68 tūkst. gyventojų. Po šios naujienos ir kilo nepasitenkinimas, kad žmonės kone automatiškai ir privalomai yra priversti kaupti pensijai, be to, ir grąža privačiuose fonduose nežavi.

Į nepasitenkinimą iškart sureagavo ir politikai. Valdantiesiems priklausantis Liberalų sąjūdis siūlo galimybę žmonės pasitraukti iš pensijų fondų arba panaudoti sukauptus pinigus tam tikroms reikmėms. Tuo metu Ekonomikos ir inovacijų ministrė, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė išskyrė galimybę atsisakyti numatyto kaupimo bei leidimą sulaukus pensinio amžiaus išsiimti sukauptą sumą.

R. Kuodis tikino, kad gyventojų nepasitenkinimas ir fondų rezultatai jo nenustebino, nes to ir buvo galima tikėtis.

„Kadangi teko dalyvauti šitos reformos ištakose 2002–2003 metais, mes su profesoriumi Romu Lazutka jau tuo metu sakėme, kad visa šita reforma paremta mitais, kad ji bus gana didelė paspara finansiniam sektoriui, bet žmonės neturi tikėtis stebuklo. Pensijų fondai žadėjo, kad mus išgelbės iš demografinių krizių, kad išgelbės mus nuo žlungančios „Sodros“, nors jie patys užsiėmė tos „Sodros“ žlugdymu.

Jie Seime išsimušė neįtikėtino naglumo dalyką – subsidijas, atseit, valstybės žmonėms, nors čia yra mūsų subsidijos patiems sau. Dabar jie gauna tas subsidijas, jomis reklamuojasi, ko „Sodra“ padaryti negali, nes subsidijų negauna. Todėl norisi normalaus diskurso, nes ten [pensijų fonduose] irgi yra godūs žmonės, su jais daug metų diskutuoju, jie neigia, kad „Sodra“ turi grąžą, nors bet kuris pensijų ekonomistas pasakys, kad „Sodra“ turi grąžą. Ir matome po 20 metų, kad „Sodros“ grąža buvo didesnė nei tų pensijų fondų. Tai norisi, kad jie šiek tiek kukliau save pajustų, normaliai diskutuotų“, – kalbėjo R. Kuodis.

Pinigų išsiėmimas – ydingas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)