„Noriu pasveikinti savo kolegą Zdravko Maričių ir visą Kroatiją tapus 20-ąja euro zonos nare“, – teigė blokui šiuo metu pirmininkaujančios Čekijos finansų ministras Zbynekas Stanjura.

Prie sveikinimų prisidėjo ir Europos centrinio banko (ECB) vadovė Christine Lagarde.

„Kroatija apsisprendė – šalis buvo tikra, kad yra verta stoti į euro zoną“, – pareiškė ji.

Kroatija prie euro zonos prisijungs praėjus mažiau nei dešimtmečiui po įstojimo į Europos Sąjungą (ES) – taip šalis žengs dar vieną žingsnį tolesnės savo integracijos į bloką link. Priimdami šiam istoriniam Zagrebo žingsniui reikalingus teisinius dokumentus, ES finansų ministrai nustatė euro ir dabartinės Kroatijos valiutos kunos santykį – vienas euras bus vertas 7,53450 Kroatijos kunų.

Nepaisant to, Kroatija naujausia euro zonos nare taps tokiu metu, kai euras svyruoja ties pariteto su JAV doleriu riba, o tai signalizuoja apie gresiančią pragyvenimo kaštų krizę valiutos bloke.

„Pastaruoju metu visi susiduriame su labai dideliais iššūkiais, tačiau, mano manymu, taikydami koordinuotą politiką ir priemones galime įveikti šiuos iššūkius“, – teigė Kroatijos finansų ministras Z. Maričius.

Tam, kad galėtų prisijungti prie euro zonos, Kroatija sėkmingai įvykdė visus griežtus reikalavimus. Šalis apie savo ambicijas įsivesti eurą pirmąkart prabilo dar 2013 m.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)