Po penkias savaites Niujorke trukusio teismo proceso, prisiekusiesiems prireikė vos penkių valandų priimti savo sprendimą. Galutinis nuosprendis vyriškiui, kuriam prigijęs trumpinys SBF, bus paskelbtas 2024 m. kovo 28 d.

Paskelbus nuosprendį, JAV prokuroras Damianas Williamsas pranešė, kad S. Bankmanas-Friedas „įvykdė vieną iš didžiausių finansinio sukčiavimo operacijų Amerikos istorijoje – tai buvo multimilijardinė afera, kurios tikslas buvo paversti jį kriptovaliutų karaliumi“.

„Galbūt kriptovaliutų pramonė ir yra nauja, nauji ir tokie jos dalyviai, kaip SBF, tačiau tokio pobūdžio sukčiavimas, tokio pobūdžio korupcija – sena kaip laikas ir mes su ja nesitaikstysime.“

S. Bankmanui-Friedui atstovavęs advokatas Markas Cohenas pareiškė, kad bylos baigtis juos „smarkiai nuvylė“.

Sam Bankman-Fried

„Ponas Bankmanas-Friedas teigia esąs nekaltas ir toliau aktyviai ginčys jam pareikštus kaltinimus,“ – pridūrė jis.

Masačiusetso technologijų institutą (MIT) baigęs ir dar nė nebūdamas trisdešimties milijardieriumi tapęs S. Bankmanas-Frieas netruko užkariauti kriptovaliutų pasaulį, paversdamas nedidelį jo kartu su kitais asmenimis 2019 m. įsteigtą startuolį FTX antrąją pagal dydį kriptovaliutų mainų platforma pasaulyje.

Tačiau 2022 m. lapkritį FTX imperija subliuško, nesugebėdama patenkinti klientų prašymų išmokėti didžiules sumas, kuriuos jie teikė, baimindamiesi, kad dalis bendrovėje laikomų lėšų gali būti naudojama vykdyti rizikingus S. Bankmano-Friedo asmeninio rizikos draudimo fondo „Alameda Research“ sandorius.

Keletas artimiausių jo partnerių teisme paliudijo, kad būtent jis buvo atsakingas už visus sprendimus, dėl kurių iš jo valdomos prekybos platformos FTX pradingo 8 mlrd. JAV dolerių.

Pradanginta 8 mlrd. JAV dolerių

Baigiamojoje kalboje prokurorai kaltinamąjį apibūdino kaip itin sumanų, tačiau godumo apimtą asmenį, kuris žinojo, ką darąs, kai lėšos iš platformos FTX buvo slapčia nukreipiamos į fondą „Alameda“.

FTX

Gynėjai teigė, kad klientas elgėsi „sąžiningai“ ir nukentėjo dėl aplinkybių ir finansinio artimų partnerių, prieš jį liudijusių, kad sulauktų švelnesnės bausmės, nekompetentingumo.

Pagrindine liudininke teismo procese buvo Caroline Ellison, buvusi fondo „Alameda“ vadovė ir S. Bankmano-Friedo mergina.

Ji papasakojo prisiekusiesiems, kad iš platformos FTX jie pasisavino „maždaug 14 mlrd. JAV dolerių“ ir kad S. Bankmanas-Friedas, būdamas fondo „Alameda“ savininku, „nurodė man įvykdyti tuos nusikaltimus“.

Šiais pinigais buvo finansuojami rizikos kapitalo sandoriai ir politiniai įnašai, už juos Bahamose nupirkta prabangaus nekilnojamojo turto.

Be to, tokioms garsenybėms, kaip Tomas Brady ir Gisele Bundchen sumokėta milijonai dolerių, kad jos pareklamuotų platformą FTX, dalis pinigų buvo išleistą įsigyti teises suteikti pavadinimą krepšinio komandos „Miami Heats“ namų arenai.

Prokurorų teigimu, platformos FTX žlugimo metu buvo pradanginta kiek daugiau nei 8 mlrd. JAV dolerių klientų lėšų, virtusių nevykusiomis investicijomis į fondą „Alameda“.

Kriptovaliutų ambasadorius

S. Bankmanas-Friedas teismo metu prisipažino padaręs „klaidų“, tačiau neigė kada nors mėginęs sukčiauti.

Kreipdamasis į prisiekusiuosius, prokuroras Nicholasas Roosas kalbėjo, kad jie turi nuspręsti, ar „kaltinamasis žinojo, kad pasisavinti pinigus yra blogai“.

„Jis žinojo, kad tai yra blogai. Ir vis tiek tai padarė (ir) manė, kad, būdamas gudrus, sugebės išsisukti,“ – teigė prokuroras.

FTX

N. Roosas nurodė, kad visi trys liudininkai, C. Ellison ir kiti artimi partneriai teigė, kad buvęs kriptovaliutų genijus buvo nurodęs fondui „Alameda“ praktiškai nevaržomai siaubti platformos FTX iždą.

Staigi platformos FTX griūtis sukrėtė kriptovaliutų pasaulį, kuris dabar dar tik pradeda atsigauti.
Pabrėždamas didelį susidomėjimą šia byla, JAV generalinis prokuroras Merrickas Garlandas paskelbus nuosprendį išplatino pranešimą, kuriame dėkojo prokurorams ir FTB už jų „puikų darbą įvykdant teisingumą p. Bankmano-Friedo atžvilgiu“.

„Ši byla turėtų tapti aiškiu signalu visiems, mėginantiems nuslėpti savo nusikaltimus po kažkokia blizgančia naujove, kurios jie sako niekas nesupras, nes nėra pakankamai sumanus – teisingumo departamentas privers jus už tai atsakyti,“ – teigė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją