Palangoje šiuo metu pagalvės mokestis siekia 2 eurus žmogui už vieną nakvynę.

Kaip teigė tarybos narys Mindaugas Černeckis, iš visų savivaldybių pagal nakvynės skaičių Kretinga šiuo metu yra 10-oje vietoje, tad vadinamojo pagalvės mokesčio įvedimas savivaldybei galėtų sugeneruoti net apie 80 tūkstančių eurų per metus. Vis dėlto, kai kurie kretingiškiai svarsto, ar rajone yra ką apmokestinti.

„Kiek čia yra jų – vienas, du? Vienas stovi jau N metų aptrauktas ir nenugriaunamas. Kretingai tai yra nereikalingas dalykas. Pagalvės mokestis – ką jis duos čia? Kiek čia į tą biudžetą įplauks?“, – svarstė vienas jų.

„Niekas nenori, kad tie mokesčiai būtų“, – teigė kitas.

Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčia Kretingoje

„Be mokesčių geriau negyvensime. Reikia mokėti“, – įžvalgomis dalijosi moteris.

„Įdomu, kur tie pinigai nukeliaus – ar į valdžios kišenę, ar į miesto renovaciją, dar kažką?“, – kėlė klausimus gyventojas.

Verslininkai negaili kritikos

Vienas didžiausių Kretingos rajone poilsio kompleksų „Atostogų parkas“ – kasmet sulaukia apie ketvirčio milijono lankytojų. Tiesa, žinia apie planuojama pagalvės mokestį komplekso vadovui buvo netikėta, esą su verslu politikai nesitarė. „Atostogų parko“ vadovas skaičiuoja, kiek verslininkų tokio mokesčio sulauktų.

„Turizmo sektorių Kretingoje yra nedaug – mes esame, yra „HBH“, yra „Smagratis“ – tai yra tie, kurie turi tuos viešbutukus. Dar „Vienkiemis“ turi keletą kambariukų. Šioje vietoje, mes, pirmiausia, turėtume pasišnekėti. Jeigu mes keliame kainas žmonėms – mes turistui turime kažką tai duoti“, – teigė „Atostogų parko“ vadovas Ričardas Jovaiša.

Atostogų parkas

Poilsio komplekso vadovas neslepia, kad pritraukti klientus – ir taip sudėtinga, kai ir pandeminė krizė nėra pasibaigusi, ir dar politinė situacija koją kiša.

„Sako: pas jus karas, pas jus vyksta technikos perkėlimas, vyksta kareivių judėjimai. Žmonės, paprasčiausiai, bijo važiuoti. Pirmiausia, mums galbūt reikėtų susitvarkyti, kad žmonės, užsienio turistai nebijotų į Lietuvą važiuoti, o po to sugalvoti ir papildomas pritraukimo priemones, paslaugas, kad žmogus sutiktų daugiau mokėti“, – teigė R. Jovaiša.

Kam būtų skiriami surinkti pinigai

Anot verslininko, rajono valdžia, pirmiausia, turėtų sutvarkyti kelius, dviračių takus įrengti ir tik tada imtis papildomų mokesčių turistams. Kretingos politikai su verslu žada diskutuoti ir tvirtina, kad į rajono biudžetą atkeliavę pinigai būtų skirti ne tik infrastruktūrai.

„Šis mokestis, tas vienas planuojamas euras, būtų dvigubai mažesnis negu yra kaimyninėje Palangoje ir jis būtų investuojamas būtent į rinkodarą. Tas verslininkas, kuris, iš tikrųjų, nemoka to planuojamo mokesčio – būtent jis tiesiogiai ir gautų tą grąžą, nes taip savivaldybė prikviestų daug daugiau turistų ir į jų nuomojamas vietas“, – teigė tarybos narys M. Černeckis.

Ar pagalvės mokestis bus įvestas, politikai norėtų apsispręsti iki vasaros sezono. Kretinga neatsisako ir planų, kad dalis rajono teritorijų taptų kurortinės.

Visą reportažą rasite LNK portale: