„Mano unija“ planuoja ir toliau teikti paslaugas, kurias teikė iki šiol, – priiminės iš gyventojų indėlius, skolins jiems ir verslui. Numatoma, kad tapusi specializuotu banku, kredito unija išsaugos dabartinę organizacijos ir valdymo struktūrą.

Lietuvos banko duomenimis, šiuo metu „Mano unijos“ turtas sudaro 52,9 mln. Eur – pagal turto dydį ji yra didžiausia kredito unija Lietuvoje ir vienija 4,6 tūkst. narių.

Kredito unijos iki 2018 m. sausio 1 d. privalėjo apsispręsti, ar toliau tęsti veiklą įstojant į centrinę kredito uniją, ar pradėti persitvarkymo į banką procedūrą. Pastaruoju keliu, be „Mano unijos“, pasirinko eiti dar keturios kredito unijos, gavusios Lietuvos banko sutikimą persitvarkyti į specializuotą banką iki 2023 m.

Šiuo metu Lietuvos bankas, kartu su Europos Centriniu Banku, vertina dar tris prašymus išduoti specializuoto banko licenciją.

Mūsų šalyje tam sukurtos palankios sąlygos: norint įsteigti specializuotą banką, teikiantį įprastas bankininkystės paslaugas, taikomas mažiausias visoje euro zonoje – 1 mln. Eur – pradinio kapitalo reikalavimas. Tai penkis kartus mažiau nei visą spektrą paslaugų, teikiantiems bankams taikomas reikalavimas. Specializuotas bankas nuo kitų iš esmės skiriasi tuo, kad neturi teisės teikti investicinių paslaugų.

Pasak „Mano unijos“ valdybos pirmininko Vytauto Olšausko, galutinis unijos pertvarkymas į lietuviško kapitalo specializuotą banką pareikalaus dar kelių mėnesių darbo ir, tikėtina, bus baigtas iki 2019-ųjų pradžios. Sutvarkius likusius formalumus, kredito unija „Mano unija“ taps akcine bendrove „Mano bankas“.

„Mes jau seniai buvome apsisprendę, kad norime ir esame pasiruošę užsivilkti didesnį, banko rūbą. Tai atvirai deklaravome iki pradėdami vykdyti kredito unijų reformą. Tad, kai tik atsirado galimybė, paprašėme Lietuvos banko leidimo pradėti pertvarkymą, jį gavome ir ėmėmės visų reikalingų procedūrų, kurios atvedė mus iki šio naujo starto“, – sakė V. Olšauskas.

Pasak jo, užbaigus kredito unijos pertvarkymą į specializuotą banką, kredito įstaigos teikiamų paslaugų spektras iš esmės nesikeis.

„Esame sukaupę daug bendradarbiavimo su smulkiuoju ir vidutiniu verslu patirties Vilniaus regione, todėl džiaugiamės, kad specializuoto banko licencija leis įgytą kompetenciją taikyti dirbant su klientais visoje šalyje. Ateityje planuojame daugiausia dėmesio skirti investicinėms paskoloms verslui, smulkaus ir vidutinio verslo apyvartinio kapitalo finansavimui, taip pat ūkininkavimo ir vartojimo paskoloms. Žinoma, tam tikra apimtimi išliks ir būsto įsigijimo bei nekilnojamojo turto plėtojimo projektų finansavimas“, – tikino V. Olšauskas.

Šiuo metu „Mano unija“ veikia Vilniaus regione ir turi 4,6 tūkst. klientų, o įstaigos valdomų aktyvų dydis yra 59,2 mln. EUR. Kredito unijos paskolų portfelį sudaro apie 31 mln. EUR. Suskaičiuota, kad indėlininkai „Mano unijai“ yra patikėję 46 mln. EUR. Didžiąją šių lėšų dalį sudaro fizinių asmenų indėliai.

„Mano unija“ iki šio persitvarkymo buvo didžiausia Lietuvoje veikianti kredito unija, įkurta 1996 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)