Kaltinimai pateikti po penkerių metų tyrimo, kuriame SFO nagrinėjo „Barclays“ vadovų taikytas priemones, kuriomis jie siekė išvengti valstybės gelbėjimo 2008-aisiais, kai britų bankininkystės sektorius buvo ant žlugimo ribos.

„Barclays“ tada per du atskirus lėšų rinkimus iš viso surinko 11,8 mlrd. svarų iš Kataro, taip pat Jungtinių Arabų Emyratų bei kitų Persijos įlankų šalių investuotojų. Bankas tuomet nesugebėjo tinkamai deklaruoti gautų pajamų.

„Pateikti kaltinimai susiję su „Barclays“ kapitalo kaupimo susitarimais su „Qatar Holding“ ir „Challenger Universal“ fondais 2008 m. birželį ir spalį bei su 3 mlrd. dolerių paskola Kataro valstybei, suteikta per Ekonomikos ir finansų ministeriją 2008 m. lapkritį“, - rašoma SFO pranešime.

Kaip rašo rašo „The Telegraph“, „Barclays“, J. Varley ir vadovaujančias pareigas ėjusiam Rogeriui Jenkinsui tokio pobūdžio kaltinimai pateikti ir dėl tų pačių metų spalį inicijuoto 7,3 mlrd. svarų sterlingų (8,3 mlrd. eurų) siekiančios sumos surinkimo.

Minėti subjektai kaltinami ir neteisėtos pagalbos teikimu sprendžiant finansinius klausimus. Liepos 3 d. 14.00 val. vietos laiku minėti asmenys turės stoti prieš bylą nagrinėsiantį Vestminsterio magistrų teismą.

SFO paviešinti kaltinimai yra labai svarbus žingsnis, nes tai pirmas atvejis, kai bankas arba asmenys apkaltinami baudžiamąja veika, įvykdyta 2008 metais bankų sistemai skaudžiai smogusios krizės laikotarpiu.

„Kaltinimai yra susiję su sandoriais, sudarytais su įmonių „Qatar Holding“ ir „Challenger Universal“ atstovais, siekiant padidinti „Barclays“ grupės kapitalą. Derybos vyko 2008 metų birželio ir spalio mėnesiais. 2008 metų lapkritį Kataro valstybei, atstovaujamai ekonomikos ir finansų ministerijų, buvo skirta 3 mlrd. JAV dolerių (maždaug 2,6 mlrd. eurų) dydžio paskola“, – teigia SFO atstovai.
„Challenger Universal“ buvo investavimo priemonė, kontroliuojama buvusio Kataro ministro pirmininko šeicho Hamado bin Jassimo bin Jabro al Thani.

Skubių komentarų apie pateiktus kaltinimus „Barclays“ nepateikė. Kaltinimai paskelbti po penketą metų trukusio banko veiklos 2008-aisiais tyrimo. Tai vienas iš sudėtingiausių kada nors SFO nagrinėtų atvejų.

Sprendimas pareikšti kaltinimus yra tikras smūgis bankui. Jis priimtas itin svarbiu SFO gyvavimo momentu, mat Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Theresa May sukčiavimo atvejų tyrimo instituciją pasiūlė sujungti su Nacionaline nusikaltimų tyrimo agentūra (NCA).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)