Nuostoliai – nemaži

Pasak Specialiųjų tyrimų tarnybos centrinės tyrimų valdybos viršininko Dariaus Balčiūno, kyšiai sąvartyno darbuotojams būdavo duodami už tai, kad į Vilniaus regiono sąvartyną pristatytos atliekos būtų priimamos, pažeidžiant nustatytą tvarką, tai yra dalies jų nesveriant ir neapskaitant.

„Tokiu būdu buvo išvengiama atliekų šalinimo mokesčio“, – teigė jis.

Darius Balčiūnas

Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro darbuotojų imti kyšiai, pasak teisėsaugos, yra dideli.

„Nuo 2022 metų rudens iki 2023 metų rudens yra priėmę per kelis kartus bendrai apie 100 tūkstančių eurų dydžio kyšio vertės neteisėtą atlygį“, – teigė prokuroras Justas Laucius.

Nuostoliai valstybei – taip pat nekuklūs.

„Padaryta žala dėl nesumokėto atliekų surinkimo mokesčio, pirminiais duomenimis, šiuo metu viršija pusę milijono eurų“, – teigė D. Balčiūnas.

„Tai galėjo sudaryti apie 600 tūkstančių eurų, nuo kurių valstybei nesumokėta apie 200 tūkstančių eurų galėtų būti“, – teigė FNTT Vilniaus apygardos valdybos viršininkas Valerij Vincukevič.

Darius Balčiūnas, Justas Laucius, Valerij Vincukevič

Suimti įtariamieji

Prokuroras praneša, kad byloje figūruoja trys atliekų tvarkymo įmonės, o viso sulaikyta 12 įtariamųjų.

„Dviem asmenims, šiai dienai, yra skirti suėmimai, trys asmenys šiuo metu yra jiems paskirtame namų arešte, o septyniems asmenims skirti rašytiniai pasižadėjimai neišvykti“, – tvirtino J. Laucius.

Specialiųjų tyrimų tarnyba patvirtina, kad įtarimai kyšininkavimu pateikti įmonės sąvartyno eksploatacijos skyriaus vadovui, Elektrėnų savivaldybės tarybos nariui, liberalui Virgilijui Pruskui. Kas kiti sulaikytieji – teisėsauga neatskleidžia.

Dabartinis Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro vadovas Tomas Vaitkevičius – taip pat buvęs liberalas, tačiau jis byloje šiuo metu nefigūruoja. T. Vaitkevičius neslėpė, kad buvo sulaikyti trys centro darbuotojai.

„Buvo atliktas jų turimų dokumentų poėmis. Aš žinau, kad šioje istorijoje figūruoja dar vienas mūsų darbuotojas, buvęs darbuotojas, kuris buvo atleistas irgi ne už gražias akis“, – teigė Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro vadovas.

Atleistas darbuotojas buvo prieš beveik dvejus metus, dėl to, kad esą veikė neskaidriai. Praėjus net pusantrų metų, T. Vaitkevičiaus teigimu, pats atliekų tvarkymo centras dėl neskaidrių procesų kreipėsi ir į Aplinkos apsaugos departamentą, ir į Specialiųjų tyrimų tarnybą. Centro vadovas paaiškino, kodėl taip ilgai delsė.

„Šiuo atveju, tam, kad kreiptis į teisėsaugą, reikia turėti daugiau informacijos, kad ją galėtų teisėsauga tvirtintis. Mes tokios informacijos neturėjome. Esmė tame, kad nebuvo laikytasi nustatytų procedūrų ir po kelių įspėjimų tiesiog buvo žmogus pašalintas iš darbo vietos“, – teigė T. Vaitkevičius.

Veikos buvo nustatytos kitomis priemonėmis

Apie jokį atliekų tvarkymo centro kreipimąsi į juos teisėsauga nežino.

„Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro kreipimosi šioje byloje nebuvo. Šios veikos buvo nustatytos kitomis priemonėmis“, – teigė prokuroras J. Laucius.

Justas Laucius

Tačiau T. Vaitkevičius kalba kitaip.

„Į teisėsaugą tikrai buvo kreiptasi. Galbūt šitas tyrimas nebuvo inicijuotas mūsų kreipimosi, bet kreipimaisi buvo ir į departamentą šių metų vasarą, ir į STT“, – teigė jis.

Pasak pareigūnų, įtariamieji galėjo ne tik neteisėtai vežti į sąvartyną šiukšles, bet ir pasisavinti į aikšteles vežamą metalą, o už jį gautą atlygį, įtariama, pasidalindavo. Teisėsauga įtaria, kad minimi asmenys iš viso pasisavino daugiau nei milijoną ir valstybei nesumokėjo 360 tūkstančių eurų privalomų mokesčių.

Visą reportažą rasite LNK portale: