Konkurencijos tarybos ekspertai, išanalizavę iš 5 prekybos tinklų ir 261 tiekėjo gautą informaciją, nustatė, kad paprastai sutartyse tiekėjams numatyta pareiga pristatyti prekybos tinklo užsakytas prekes, bet jų kiekis nėra derinamas su tiekėjais. Pastarieji tikslų prekių kiekį sužino tik gavę užsakymą, kuris atsiunčiamas likus kelioms dienoms ar net tą pačią dieną iki jo įvykdymo, o tokių terminų neretai tiekėjams nepakanka prekėms pristatyti.

„Tokia tvarka, kuri yra prekybos tinklų ir tiekėjų interesų disbalanso padarinys, lemia, kad prekybos tinklas gali skirti tiekėjams sutartyje numatytą baudą (ši gali siekti iki 100 proc. nepristatytų užsakytų prekių sumos) už viso ar dalies prekių kiekio nepristatymą ar pavėluotą pristatymą, tokiu būdu perkeldamas dalį savo veiklos rizikos tiekėjams. Iš apklaustų tiekėjų 66 proc. nurodė turėję mokėti prekybininkams baudas“, – teigia institucija.

Konkurencijos taryba mano, kad jei šalys susitartų tiek dėl tikslaus prekių kiekio, tiek dėl užsakymų įvykdymo termino, nepagrįstų baudų klausimas būtų išspręstas ir interesų pusiausvyra tarp tiekėjų ir prekybos tinklų būtų užtikrinta. Tokiu atveju tiekėjai, įvertinę savo gamybos pajėgumus, galėtų pristatyti sutartą prekių kiekį per abiejų šalių sutartą terminą.

Konkurencijos tarybai atliekant tyrimą dėl tokio MPĮNVDĮ pažeidimo, prekybos įmonei tektų pareiga įrodyti, kad susitarimas su tiekėju yra sudarytas ir atitinka nustatytus reikalavimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)