Prieš kelias savaites paskelbta Konstitucinio Teismo išvada, kad galimybės pasitraukti iš kaupimo dėl svarbių priežasčių nebuvimas prieštarauja pagrindiniam valstybės įstatymui, įplieskė nemažai diskusijų. Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė pažadėjo, kad žmonės galės kaupimo sutartį nutraukti dar iki pensijos, o kai kurie Seimo nariai jau ėmė registruoti savo siūlymus.

Ministerija praėjusią savaitę taip pat paskelbė interneto apklausą, kurioje prašo žmonių pasisakyti, kokiais atvejais turėtų būti leista nebekaupti pensijai.

Politikams ruošiantis priimti sprendimus čia svarbi yra ir užsienio šalių patirtis. Delfi pažvelgė į kelis atvejus, kada Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) šalys leidžia kaupimą nutraukti dar iki pensijos.

Palyginti kitų šalių pensijų sistemas nėra lengva, nes jos nuo lietuviškos ženkliai skiriasi. Pavyzdžiui, Lietuvoje menkai paplitęs darbdavių prisidėjimas prie darbuotojų pensijų, nors ši praktika Vakarų Europoje sutinkama dažnai. Tačiau kelis pavyzdžius galima paminėti.

EBPO duomenimis, Italijoje anksčiau lėšas galima atsiimti praradus darbą, medicininėmis išlaidomis dengti ar perkant būstą.

Kaimyninėje Lenkijoje taip pat numatytas ankstyvas lėšų išsiėmimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)