Norvegijos prekybos centruose prie sauskelnių lentynų galime pastebėti besistumdančius lietuvius, lenkus ir švedus – sauskelnes jie tiesiog iššluoja ir veža į savo gimtąsias šalis, kur jos kainuoja gerokai brangiau.

Sauskelnių pirkimo bumas prasidėjo dar 2013 metais, kai pietų Norvegijos prekybininkams gimė idėja, leidžianti mėgautis dideliu pirkėjų skaičiumi.

Verslininkai pirkėjams pasiūlė itin paklausią ir reikalingą prekę – kūdikių sauskelnes – nusipirkti gerokai pigiau. Akcija susilaukė netikėto dėmesio, o sauskelnės iš parduotuvių lentynų tiesiog dingdavo. Tokios nuolaidos sudomino ne tik pačius norvegus, bet ir kitų šalių gyventojus. Norvegai iš karto susirūpino – prekių imdavo trūkti nuolatiniams Norvegijos gyventojams.

Daugelis apsukrių lietuvių pasinaudojo puikia proga – atvykę į Norvegiją jie nusipirkdavo kiek įmanoma daugiau sauskelnių ir grįžę į Lietuvą jas perparduodavo. Tokią kainodarą Norvegijos prekybininkai taiko iki šiol

Norvegijos muitininkai nepraleido to pro akis – daugelis tokių apsukruolių nukentėjo, nežinodami limito, kurį galima vežtis mašinoje. Taip pat būdavo pamirštama ir apie tai, jog Norvegija nėra Europos Sąjungos narė ir joje galioja muitų mokesčiai.

2013 metai Norvegijoje sauskelnės kainavo maždaug 30 kronų už 50 vienetų (maždaug 12 litų) tad lietuviams jos buvo tarsi masalas.

Šiuo metu sauskelnių kainos kiek didesnės, tačiau vis dar mažos ir dauguma lietuvių važiuoja jų pirkti būtent į Norvegiją. Ir dabar vyksta masinis sauskelnių pirkimas ir perpardavinėjimas gimtojoje šalyje.

Lietuviai, Norvegijoje perkantys sauskelnes ir jas gabenantys į Lietuvą, turėtų atminti, jog negalima vežti sauskelnių už daugiau nei 5000 Norvegijos kronų (apie 1900 Lt). Viršytą kiekį reikia deklaruoti, mokėti muito mokesčius. Už viršytą nedeklaruotą kiekį baudžiama.