Anot jo, daugiau nei prieš 30 metų siurblių robotų kaina buvo kosminė, dabar jie įperkami, o ateityje bus įprastas daiktas kiekvienuose namuose.

– Kodėl sumažintas siurblių galingumas ir įvestas naujas žymėjimas?

– Siekiant mažinti aplinkos taršą ir kartu klimato kaitą, ir gamintojams pakelta kartelė. Tai palietė ne tik automobilių, bet ir elektros prietaisų gamintojus, nes daugiausia elektros žmonės sunaudoja namuose. Tai viena iš priežasčių.

Žinoma, lietuvis, per žinias matydamas Karibus ir pietinę Amerikos pakrantę siaubiančius uraganus, sakytų, kas iš to, tai ne mano daržas. Bet pažiūrėkime, kokia mūsų vasara, žiema – jau pradedame gyventi visai kitoje klimato zonoje.

– Žmonės vis tiek įsivaizduoja, kad kuo dulkių siurblys galingesnis, tuo daugiau nešvarumų jis susiurbs.

– Toks įsivaizdavimas klaidingas ir, sakyčiau, lietuviškas, nes lietuviai labai konservatyvūs žmonės. Duosiu kelis pavyzdžius, sugriausiančius šį mitą. Įsivaizduokite, šaldytuvą, pagamintą prieš 20 ir gaminamą dabar. Kaip jie šaldo? Vienodai gerai. Bet elektros sąnaudos skiriasi ne procentais, o kartais.

– Ar parduotuvėse dar bus prekiaujama seno modelio dulkių siurbliais?

– Taip, parduotuvėse senesnių dulkių siurblių galima rasti, bet į rinką gamintojai nuo rugsėjo 1 d. negali tiekti galingesnių. Kadangi nei mes, nei kitos valstybės nėra aptekusios pinigais, pardavėjams palikta teisė seno modelio dulkių siurblius išparduoti.

– Dabar dulkių siurblį pirksime ne galingesnį nei 900 vatų?

– Sakyčiau, kad galingumas pas mus suprantamas dviprasmiškai. Dulkių siurblio galingumą mes tapatiname su efektyvumu, nors yra visai kitaip. Galingumas tik parodo sąnaudas.

– Ką reikia žinoti apie žymėjimą?

– Reikia žinoti kriterijus, pagal kuriuos žmogus renkasi siurblį. Ar nori, kad siurblys būtų tylus, ar gerai filtruotų, ar ypač gerai valytų grindis ar kilimus. Visi šie kriterijai nurodyti energetiniame ženklinime ir atitinka tam tikras klases.

– Yra siurblių, rekomenduojamų turintiems alergijų ar sergantiems astma.

– Išfiltravimo kokybės kriterijus taip pat atsispindi energetiniame lipduke. Jei išfiltravimo kokybė A klasės, vadinasi, siurblio filtras sulaiko net pačius mažiausius, iki vieno mikrono dydžio, plika akimi nematomus dalykus, sukeliančius alergijas.

– Kaip žinoti, kad siurblį jau reikia keisti?

– Tai individualu. Žmogus gal ir norėtų pasikeisti, bet finansai neleidžia. Yra žmonių, kurie net priklausomi nuo inovacijų ir, kai rinkoje pasirodo naujiena, puola pirkti.

– O ką pasakytumėte apie siurblius robotus?

– Tai taip pat individualu. Siurbliai robotai nėra naujiena, bet jie dabar įperkami. Daugiau nei prieš 30 metų jų kaina buvo kosminė ir kai kurie gamintojai nuo šių produktų susilaikė. Prieš 5–6 metus rinkoje pasirodė nemažai kiniškų modelių, kurie iš tikrųjų turėjo tik siurblių robotų vardą – važinėjo kaip mašinytės, bet nieko nedarė. Tada kilo nusivylimo banga.

O dabar gamintojai labai stipriai stiebiasi į viršų, tiek valymo kokybės, tiek navigacijos aspektu. Robotas siurblys ateityje kiekvienuose namuose bus įprastas daiktas.