Kartu su Vytauto Didžiojo universiteto politikos mokslų magistrante Solveiga Kurgonaite jis rengia Lietuvos verslininkams „subalansuotą“ knygą.

Tiek popieriniu, tiek elektroniniu formatu ji pasirodys rudenį. Elektroninę knygą sudarys ne tik autorių medžiaga, bet ir geriausios konkurse dalyvavusių studentų esė. Naujienų portale DELFI nuo šiandien kas dvi savaites bus transliuojami internetiniai seminarai (angl. „webinar“) aktualiausiomis knygoje aptariamomis temomis.

Projekte – šalies lyderystės žvaigždynas

– Kaip kilo mintis rengti šią knygą? Kuo ji skirsis nuo kitų leidinių apie verslą? – paklausėme S. Jovaišo.

– Knygynuose ir internetinėse knygų parduotuvėse gyvas galas leidinių apie verslą tiek vadovams, tiek žemesnio lygmens vadybininkams, tiek kiekvienam tobulėti siekiančiam žmogui. Tačiau daugelis jų parašytos ir išleistos užsienio šalyse. Manau, kad vietinių verslo vadovų patirtis būsimiems vietiniams vadovams gali būti naudinga ir labiau pritaikoma kasdieniame jų gyvenime bei darbe. Todėl buvo nuspręsta knygą rengti remiantis lietuviško verslo patirtimi.

Be to, ši knyga yra unikali tuo, kad ją rengs ne tik ilgus metus po verslo labirintus vaikštantis verslo konsultantas, bet ir jaunas žmogus, turintis kitokį požiūrį į verslą. Manau, kad bendraautorė į šalies verslo aplinką žiūrės smalsesniu žvilgsniu nei bet kuris ilgametis verslo ryklys ir tai padės pateikti įdomių bei naudingų patarimų knygos skaitytojams.

– Kokias pagrindines temas stengsitės atskleisti knygoje? Kokio lygmens vadovams ji bus skirta?

– Knyga skirta kiekvienam bent kiek su verslu susijusiam žmogui: tiek generaliniam direktoriui, tiek vadybininkui, projektų vadovui, tiek ir studentui, svajojančiam sukurti savo verslą ar tiesiog siekiančiam greičiau perprasti, kaip veikia verslo įmonė, ir įsitvirtinti kolektyve. Dėl to stengsimės atsakyti į daugelį skaitytojui rūpimų klausimų: kam reikalingi vadovai, kokios jų funkcijos, kaip ugdyti vadovui būtinas kompetencijas, kokiais principais ir nuostatomis jis turi vadovautis.
Be to, taip pat rengsime internetinius seminarus (angl. „webinar“) apie lyderystę ir vadovavimą. Juose dalyvaus puikiai Lietuvoje žinomi lyderiai. Būtent jie galės pasakyti, kaip tapti tikru lyderiu Lietuvoje.

– Pirmieji du internetiniai seminarai planuojami jau sausio mėnesį. Kokiomis temomis juose bus kalbama?

– Pirmasis internetinis seminaras DELFI TV eteryje pasirodys jau šiandien, t. y. sausio 8 dieną. Jame kalbėsimės su UAB „Delfi“ direktoriumi Vytautu Benokraičiu. Diskutuosime apie vadovo vaidmenį organizacijoje, aiškinsimės, kaip jis siekia užsibrėžtų tikslų, kaip motyvuoja bendrovės darbuotojus ir pan. Apie tai diskutuosime ir su kitais seminarų dalyviais, tačiau nuobodu tikrai nebus – kiekvienas lyderis turi savo darbo metodus, savo požiūrį į vadybą, todėl seminarų žiūrovai žinių galės pasisemti iš kiekvieno svečio.

– Kokias užduotis planuojate skirti knygos bendraautorei?

– Vytauto Didžiojo universiteto politikos mokslų magistrantė Solveiga Kurgonaitė yra lygiavertė kūrybinės komandos narė. Su ja dalinuosi visomis kūrybinėmis kančiomis ir džiaugsmais. Kartu sprendžiame problemas, iškylančias rengiant turinį, galvojame, ko paklausti garsiausių šalies verslo, sporto ir visuomenės lyderių.

Jaučiasi skolinga universitetui

Kasdienė šiuolaikinio vadovo knyga“ – unikalus leidyklos „Baltos lankos“ projektas, nes su verslo konsultantu knygą rengia konkursą laimėjusi studentė S. Kurgonaitė. Jai suteikiamos visos galimybės mokytis, tobulėti ir, įgijus neįkainojamų pažinčių, įspūdingai startuoti darbo rinkoje.

– Kodėl nusprendėte dalyvauti šiame projekte? – paklausėme S. Kurgonaitės.

– Pamačiau skelbimą universitete. Konkurse galėjo dalyvauti kelių universitetų studentai. Pagalvojau – kaip norėčiau, kad VDU laimėtų. Jaučiuosi skolinga šiam universitetui. Aš tokia laukinė, bedievė, vertinu laisvę labiau už viską. VDU prisijaukino mane. Mes suprantam vienas kitą. 

– Kokių žinių, gebėjimų tikitės įgyti rengdama knygą kartu su S. Jovaišu?

– Ši knyga – projektas. Aš esu savo pačios projektas. Man įdomu, kokiu žmogumi galėčiau tapti, jei kiekvieną dieną daryčiau tai, ko nesu bandžiusi, kas kartais yra dviem galvom aukščiau už mane. Nemeluosiu, rašyti knygą – iššūkis. Nemažas. 

– Savo esė išdėstėte įdomias pažiūras į verslo vadybą. Kokia Jūsų darbinė patirtis verslo įmonėse? Kuo ji, manote, bus naudinga rengiant knygą?

– Kaip sakoma, kilnumo aš išmokau iš nekilnių žmonių. Dirbau su tokiais vadovais, kurie galėtų dirbti tik žvėrių rezervate arba šaudyti pasiutusius šunis: jie negali dirbti su žmonėmis. Ir dirbau su tokiais vadovais, kurie patys galėtų vesti vadovų mokymus, diskutuoti įvairiausiomis temomis – tokie protingi, matę pasaulio, daug patyrę ir todėl išmintingi. Nori nenori pradedi lyginti: pagal tai, kaip pats jautiesi šalia jų, ar sutampa vizijos, ar nori mokytis iš tokio žmogaus, ar nori pats kada nors toks tapti? Ir atsakymas aiškus. Tikrai ne. Tikrai taip. Atitinkamai.

– Kokią pagrindinę vadybos idėją norėtumėte perteikti knygoje?

Studijuojama Izraelyje gilinausi į Artimųjų Rytų politinių lyderių profilius, analizavau galimų ateities lyderių paveikslus. Labai įdomi patirtis. Čia ir futurizmas, ir moteriškumas, ir kiti maži, bet svarbūs dalykai. To nesu skaičiusi, o skaitau aš daug. Noriu pasidalinti šia informacija. Tikiu, kad žmonės turi dalintis savo žiniomis. Prijaučiu piratų partijų mintims. Ir aš – piratė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)