Klimato kaitos sukeltos nelaimės – kaip potvyniai ir miškų gaisrai – kasmet išveja milijonus žmonių iš savo namų. Nors niekas nėra nuo to apsaugotas, žmonės neturtingose šalyse susiduria su didžiausia rizika.

Remiantis „Oxfam“ ataskaita „Forced from Home“, per pastarąjį dešimtmetį klimato kaitos sukeltos katastrofos kasmet privertė po 20 mln. žmonių palikti savo namus. Tai reiškia, kad su klimato kaita susijusios nelaimės yra pagrindinis veiksnys, skatinantis žmonių persikėlimą šalių viduje.

Ataskaitoje nurodoma, kad žmonės dabar susiduria su septynis kartus didesne tikimybe, jog bus priversti palikti namus dėl tokių ekstremalių klimato reiškinių, kaip ciklonai, potvyniai ir miškų gaisrai, nei dėl ugnikalnių išsiveržimų ir žemės drebėjimų, ir tai tris kartus didesnė tikimybė nei palikti namus dėl konfliktų.

„Oxfam“ duomenimis, 80 proc. visų per pastarąjį dešimtmetį persikėlusių žmonių sudarė Azijoje gyvenantys žmonės.

Mažas ir vidutines pajamas gaunančiose šalyse, kaip antai Indijoje, Nigerijoje ir Bolivijoje, žmonės susiduria su daugiau nei keturis kartus didesne tikimybe būti priverstiems palikti namus nei žmonės turtingose šalyse, kaip pavyzdžiui, JAV ir Ispanija.

Organizacija nagrinėjo duomenis apie šalių viduje persikėlusius žmones dėl stichinių nelaimių, susijusių su klimato kaita, 2008-2018 metais.

„Oxfam“ įspėjo, kad jei nebus imamasi veiksmų sumažinti išmetamųjų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį, ateinančiais metais dar daugiau žmonių teks palikti namus dėl klimato kaitos sukeltų katastrofų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)