Tokios prognozės numatomos tarptautinės organizacijos „Oxfam", besirūpinančios žmonių vargingiausiuose pasaulio regionuose gyvenimu, ataskaitoje. Plėtros labdaros organizacija prognozuoja, kad maisto produktų kainų šuolis suduos triuškinantį smūgį pasaulio vargingiausiems, kurie jau šiandien maistui išleidžia 75 proc. pajamų. Ataskaitoje „Orų kraštutinumai, kainų kraštutinumai" (Extreme Weather, Extreme Price) teigiama, kad dažnos sausros ir liūtys, kurių priežastimi manoma esant klimato kaitą, smarkiai ir staiga išaugins maisto kainas. Ankstesniuose tyrimuose manyta, kad augančios pasaulinės temperatūros ir kintančio metinio kritulių kiekio poveikis maisto kainoms bus laipsniškas.

Ataskaitoje analizuojamas ekstremalių oro sąlygų poveikis maisto kainoms iki 2030 m. Perspėjama, kad tuo metu pasaulis gali būti dar labiau pažeidžiamas nei dabar, po JAV ištikusios baisiausios per 60 m. sausros. Nes prognozuojama, kad JAV kviečių ir kukurūzų eksportas dar labiau išaugs, o dėl klimato kaitos išaugs ekstremalių sausrų Šiaurės Amerikoje tikimybė. Net pagal konservatyvųjį scenarijų, kita sausra JAV 2030 m. galėtų išauginti kukurūzų kainą net 140 proc. vidutinės maisto kainos 2030 m., kuri ir taip jau prognozuojama, kad lyginant su šiomis dienomis bus dvigubai didesnė.

Sausros ir potvyniai Afrikos pietuose gali padidinti kukurūzų ir kitų pašarinių grūdų kainą iki 120 proc. Tokio dydžio kainų pokyčiai reikštų, kad 25 kg maišo kukurūzų miltų - pagrindinio maitinimosi šaltinio varganiems žmonėms Afrikoje, kurio šeimai užtenka maždaug dviem savaitėms, kaina šokteltų nuo 18 dolerių (46,8 Lt) iki 40 dolerių (104 Lt).

Visą šalį apimanti sausra Indijoje ir ilgalaikiai potvyniai pietryčių Azijoje gali lemti, kad pasaulinėje rinkoje ryžių kaina išaugtų 22 proc. Dėl to vidinėje ryžius gausiai importuojančių šalių rinkoje, tokioje kaip pavyzdžiui Nigerija (tankiausiai apgyvendinta Afrikos šalis) ilgalaikėje perspektyvoje galimi kainų šuoliai net iki 43 proc.

Tokie kainų šuoliai paveiks ir mažas pajamas gaunančius Didžiosios Britanijos gyventojus, kurie jau dabar pusę šeimos biudžeto išleidžia maistui, perspėjama ataskaitoje.

Organizacijos Oxfam patarėjas klimato kaitos politikos klausimais Timas Gore’as perspėja: „Auganti temperatūra ir kintantis kritulių kiekis mažina javų derlių ir sukelia nuolatinį kainų augimą. Tačiau tokie ekstremalūs orų reiškiniai kaip šiųmetė sausra JAV gali sunaikinti visą derlių ir sukelti dramatiškus maisto kainų šuolius. Mes visi pajusime staigaus kainų šuolio poveikį, tačiau varganai gyvenantiems žmonėms tai suduos skaudžiausią smūgį".

Jis ragina pasaulį atsibusti ir pažvelgti į dramatiškas pasekmes, kurias mūsų maisto sistemai sukelia ryžtingų veiksmų prieš klimato kaitą nesiėmimas: „Šiltnamio dujų emisija toliau didėja, ekstremalūs oro reiškiniai JAV ir kitose pasaulio vietose, suteikia mums progą pamatyti, kaip keisis mūsų maisto sistema pasaulyje su šylančiu klimatu. Mūsų planetoje per šį šimtmetį prognozuojamas 2,5-5 C laipsnių atšilimas. Atėjo metas akivaizdžiai pamatyti, ką tai reiškia milijonams badaujančių ir blogai besimaitinančių žmonių mūsų planetoje".