Verslininkai bijo keršto


Dalis verslininkų viešai rodytis nenori, esą bijo keršto, bet pasakoja, kad vagystės vyksta kone kasnakt. Tarp nukentėjusiųjų yra ir kioskai, kavinės, barai mieste bei prie jūros. Kai kuriuos vagys lankė jau net kelis kartus. Kai kur vagišiai pasiima ledų, bet labiausiai juos domina pinigai.

„Žalos būna įvairios – iki 100 eurų arba kartais net ir iš viso niekas yra nepavagiama, tiesiog sugadinamas turtas. Tokių nusikalstamų veikų pastaruoju metu yra užregistruota kiek daugiau nei 10, dėl kai kurių dar yra tikslinamos aplinkybės“, – teigė policijos atstovė Andromeda Grauslienė.

Vagys – visiems žinomi


Viena verslininkė pasakojo, kad tirti vagių pėdsakų į jos kioskelį atvažiavo net trys policijos ekipažai. Moteris teigė, jog jai gaila kriminalistų, kurie kelias valandas dirbo veltui.

„Jie sakė, kad žino, kad absoliučiai nieko negali padaryti ir tiesiog dirbo savo darbą. Aš sakau, kad mums gėda, kad suaugę žmonės šitiek įdeda savo triūso ir sako: mes žinome vardus, pavardes, veidą ir taip toliau. Ateina, išsityčioja tas dvylikametis, atvažiuoja jo globėja ir išsiveža jį, o jis juokiasi iš mūsų“, – pasakojo moteris.

Kad miesto verslininkus terorizuoja vaikai, rodo ne tik mažų pirštų atspaudai.

„Reikia per tokią mažą skylutę įlipti, kad paimti tuos pinigus, tai kokie ten leliukai turi būti?“, – kėlė klausimą kita verslininkė.

Kaip teigiama LNK žiniose, kas tie vagys – žino visi.

„Kai man pasakė, man buvo toks šokas. Aš neįsivaizduoju, kaip susišviečia taip, būtent dėl to, kad tai maži vaikai. Protu nesuvokiama tiesiog“, – dalijosi viename kioskelių dirbanti mergina.

Nežino, ką daryti su vagimis


Vienos iš prekybininkių teigimu, kadangi vagys yra nepilnamečiai, tai nėra kriminalas.

„Jiems patiko, vienąkart pasisekė, tai vėl eina, nes jie nebaudžiami“, – teigė ji.

Įstatymai – palankūs mažamečiams.

„Pagal dabar galiojančius teisės aktus, asmenims iki 14 metų nėra taikoma baudžiamoji atsakomybė už minėtas galimas nusikalstamas veikas. Už juos turėtų atsakyti jų tėvai arba globėjai, arba globojančios įstaigos“, – teigė policijos atstovė A. Grauslienė.

Globos įstaiga sako žinanti, kad nusikaltimuose dalyvauja bent trys jų auklėtiniai. Du iš jų – itin sunkaus būdo mažamečiai, globos namuose apgyvendinti tik prieš ketverius mėnesius, nes berniukų tėvams buvo laikinai apribotos teisės. Vaikams esą bando padėti psichologai, stengiamasi juos motyvuoti, berniukams buvo parūpinta ir stovykla, bet jie – iš jos pabėgo.

Miestą mažamečių ir paauglių gauja šiurpino jau prieš penkerius metus. Tada dalis vyresnių nei 14-os metų mažiaus vaikų stojo prieš teismą, bet jaunesni atsakomybės, dėl apgadintų 40 automobilių, mokinių terorizavimo ir muštynių, išvengė.

Visą reportažą galite rasti LNK portale: