Pagal įstatymus, šildymo sezono pradžia skelbiama tuomet, kai tris dienas iš eilės vidutinė paros temperatūra yra žemesnė nei 10 laipsnių šilumos. Sinoptikų teigimu, reikiama temperatūra įsivyraus netrukus.

„Šiandien ir rytoj vidutinė paros temperatūra bus 8-10 laipsnių šilumos. Šeštadienį dar atvės vienu laipsniu, o sekmadienį vidutinė paros temperatūra tesieks 6-7 laipsnius.

Kadangi prognozuojami ir krituliai, išties bus nemalonus oras“, - sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klaipėdos skyriaus viršininkas Lionginas Pakštys.

A.Každailevičius teigė, kad savivaldybė taip pat turi sinoptikų prognozes, todėl jau pirmadienį ketina oficialiai skelbti šildymo sezono pradžią.

„Kol kas į mane nesikreipė nei darželių, nei mokyklų, nei ligoninių vadovai, prašydami pradėti šildymo sezoną. Manau, kad tokiose įstaigose jis jau turi būti pradėtas. Tačiau tai kiekvieno vadovo reikalas, nes įjungus šildymą, pradeda kapsėti ir pinigai“, - sakė direktorius.

Šąla dėl taupumo

Bendrovės „Klaipėdos energija“ Šilumos tiekimo departamento direktoriaus pavaduotojas Arūnas Smaguris teigė, jog kol kas nei gyventojai, nei įstaigos šildytis nepageidauja.

„Šiluma mieste jau cirkuliuoja. Reikia tik atitinkami parengti šilumos punktus, ir namai bei įstaigos gali pradėti šildytis. Tačiau kol kas nematome, kad kas nors būtų pradėjęs šildymo sezoną“, - tvirtino A.Smaguris.

Jo nuomone, daugelis gyventojų laukia, kol šildymo sezono pradžią paskelbs savivaldybė, nes tik nuo tos datos bus imta skaičiuoti kompensacijas.

Jis pripažino, kad žmonės mieliau šąla, nes mokesčiai už šildymą – didelė našta.

Brangs po trijų mėnesių

Klaipėda yra kone vienintelis iš didžiųjų Lietuvos miestų, kuriame šildymo kainos šiemet bus tokios pat kaip ir pernai.

„Bent jau iki sausio 1-osios jos tikrai nesikeis. Tačiau nuo kitų metų pradžios šildymas gali brangti, nes pabrangus gamtinėms dujoms, reikės perskaičiuoti ir šilumos kainas“, - aiškino A.Každailevičius.

Šiemet Vilniuje šildymas pabrango daugiau nei 15 proc. Kaune nuo gruodžio 1-osios šilumos kaina išaugs daugiau nei 20 proc.

Vakar oficialiai šildymo sezono pradžia paskelbta Panevėžyje. Vilniuje nuo vakar imta šildyti darželius, mokyklas ir ligonines. Sostinėje šilumą pradėti tiekti ir gyventojams ketinama jau kitą savaitę.

Pernai Klaipėdoje oficialiai šildymo sezono pradžia buvo paskelbta spalio 26 dieną.