Druskininkų kurortų savivaldybė yra pradininkė Lietuvoje ir pagalvės mokestį įvedė dar 2011 metais. Palanga ir Birštonas – 2013 metais.

Vėliau prisijungė ir Kaunas, Vilnius bei Trakų rajonas. Daugumoje šių miestų rinkliavos dydis yra 2 eurai.

Statistika rodo, kad Klaipėdoje trumpalaikių nakvynių skaičius viešbučiuose ir kitose apgyvendinimo įstaigose viršija 400 tūkst. per metus. Todėl planuojama, kad jau šiemet rinkliavos bus surinkta per 400 tūkst. eurų, o vėlesniais metais per 800 000 eurų.

Tiesa, dalis lėšų bus panaudota paties mokesčio administravimui.

Pirmiausia turės būti nupirkta elektroninė vietinės rinkliavos deklaravimo ir mokėjimo sistema, panaši jau naudojama, pavyzdžiui, Kaune.

Preliminariai skaičiuojama, kad pačios sistemos įsigijimas ir diegimas kainuos apie 45 tūkst. eurų, o jos administravimas kasmet pareikalaus dar iki 10 tūkst. eurų. Tam lėšos yra numatytos strateginiame Klaipėdos savivaldybės veiklos plane.

Išimtys

Vietinės rinkliavos už turizmo ir poilsio infrastruktūrą nereikės mokėti, jei apgyvendinimo paslaugos teikiamos ilgesniam nei 1 mėnesio laikotarpiui, taip pat nuo rinkliavos atleidžiami nepilnamečiai, neįgalūs asmenys, asmenys, kuriems teikiamos reabilitacijos paslaugos, apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo lėšų. Taip pat rinkliava nebūtų taikoma mokslo įstaigoms, kai apgyvendinimas nėra pagrindinė jų veikla.

Pirmaisiais metais planuojama nuo rinkliavos atleisti ir didesnes nei 10 žmonių grupes.

Verslininkai mokestį turėtų surinkti ir pervesti Savivaldybei kartą per ketvirtį.

Projekto aiškinamajame rašte rašoma, kad vietinė rinkliava bus skirta Klaipėdos miesto savivaldybės turistiniam patrauklumui didinti: turizmo ir kultūros infrastruktūros įrengimui ir atnaujinimui, sezoniškumo mažinimo priemonėms, Klaipėdoje teikiamų turizmo ir kultūros paslaugų kokybės gerinimui, turistinio miesto patrauklumo bei žinomumo didinimui.

Trūksta informacijos

Tačiau panašu, kad nors apie pagalvės mokestį Klaipėdoje kalbama jau ne pirmi metai, verslininkai dar neturi tvirtos pozicijos, ar šis mokestis duos naudos Klaipėdos turizmui. Taip pat trūksta informacijos, kaip šiuos pinigus planuojama naudoti konkrečiai.

Paskutinis susitikimas, kuriame buvo diskutuojama šia tema, įvyko pernai rugsėjo 26 d. Jį organizavo Klaipėdos turizmo informacijos centras.

UAB „Klaipėdos Viktorija“ direktorė Gintarė Rubinė sako tik dabar sužinojusi, kad planuojama įvesti 2 eurų mokestį. Iki tol buvo diskutuojama, kad jis galėtų būti 1 ar 1,5 euro.

„Kaip ir kiekvienu nauju mokesčiu – nesidžiaugiame. Juo labiau kad mums reikės jį rinki, administruoti, tai taip pat papildomi kaštai. Ir iš klientų pradžioje tikrai sulauksime nepasitenkinimo, ypač iš tų, kurie apsistoja ilgiau, nes suma jau bus ženklesnė“, – „Vakarų ekspresui“ sakė G. Rubinė.

Ji taip pat pasigenda iš Savivaldybės daugiau konkretumo, kaip bus panaudoti surinkti pinigai ir ar tai tikrai duos naudos Klaipėdos turizmo sektoriui.

„Lėšos galėtų būti nukreiptos į strateginius projektus, kurie į miestą pritrauktų šeimas su vaikais, skatintų čia pasilikti ne vieną dieną, o ilgiau, mažintų sezoniškumo poveikį“, – turi pasiūlymų G. Rubinė.

Anot jos, Savivaldybė galėtų inicijuoti ar tapti partneriu verslui statant didelį vandens pramogų parką ar įkurtų patrauklų muziejų šeimoms, tokį, koks yra Koperniko mokslo centras Varšuvoje.

„Taip pat reikia stiprinti Palangos oro uostą, didinti maršrutų skaičių, nes reikia, kad turistai pas mus turėtų kaip atvykti“, – sako G. Rubinė.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Andrius Žukas tikina, kad tikrai bus sudaryta darbo grupė, kurioje bus ir viešbučių atstovai. Ji ir teiks siūlymus dėl rinkliavos lėšų panaudojimo. Planuojama, kad tai įvyks dar šį mėnesį, prieš teikiant sprendimo projektą miesto Tarybai.

Tikėtina, kad šis klausimas miesto Tarybai bus pateiktas kovo mėnesį. Jei rinkliavai bus pritarta, liks labai mažai laiko pasiruošti jos surinkimui.

Tačiau A. Žukas sako, kad tų kelių mėnesių iki birželio 1 d., kai turėtų būti pradėta rinkti rinkliava, pakaks elektroninei sistemai įsigyti.

Lankstesnė sistema

Klaipėdos viešbučio „Ararat“ vadovas Pogos Kazarian svarsto, kad 2 eurų rinkliava Klaipėdai yra šiek tiek per didelė.

„Neseniai buvau Kaune, tikrai mokėjau 1 eurą“, – sako P. Kazarian.

Anot jo, rinkliavos dydis „Ararat“ yra labai aktualus, nes tai apartamentų viešbutis, svečiai dažnai jame apsistoja ilgesniam laikui. Todėl jis pritartų tokia sistemai, kaip yra Birštone, kur ilgiau nei savaitę gyvenantys svečiai moka 1 eurą, o trumpiau – 2 eurus.

Klaipėdos savivaldybės duomenimis, Kaunas taip pat jau planuoja didinti rinkliavą iki 2 eurų.

„Apie pagalvės mokesčio įvedimą Klaipėdoje kalbama jau gal 4 metai, nuo to laukimo šiam klausimui jau šiek tiek dėmesys išblėso, nes tiek metų nebuvo nieko daroma“, – pažymi P. Gazarian.

Jis tikisi, kad Savivaldybė atsakingai pažiūrės į efektyvų pinigų panaudojimą ir ši rinkliava bus naudinga visos Klaipėdos turizmo verslui, o ne tik „senamiesčio gaivinimui“.

„Klaipėdoje labai aktuali sezoniškumo problema, pavyzdžiui, šiuo metu čia visai nėra ką veikti. Net Šviesų festivalis šiemet nerengiamas. Anksčiau daugiau latvių atvykdavo, dabar jų beveik nebėra. Nebėra ir didelių infrastruktūros projektų uoste, kai juos įgyvendinti atvykdavo specialistai iš užsienio ir pas mus apsistodavo“, – situaciją apibūdina „Ararat“ vadovas.