Mokyklose verda savas verslo pasaulis. Mokiniai keičiasi, perka, parduoda ir mokosi ne tik iš vadovėlių, bet ir iš gyvenimo - kaip kuriamas verslas, kas yra pridėtinė vertė ar kaip gauti pelno. Vieni suaugę į tokius jaunimo žaidimus gali žiūrėti su nerimu, kiti – linksėti galva ir pritarti: juk kartais po pirmų sėkmingų verslo bandymų vis dažniau mokyklos suolą jaunuoliai palieka jau turėdami savo verslą.

Vienoje Klaipėdos mokykloje vienuoliktoje klasėje besimokantis A. Mikulskis jau gali pasigirti bene penkerių metų patirtimi prekyboje.

„Jau seniai supratau, kad, jei žmogus turi problemą, tai stengiuosi būti tas, kuris ją išsprendžia ir dar stengiuosi iš to užsidirbti, - teigė paauglys. - Kaskart pajusdavau pasididžiavimą savimi, kai uždirbdavau pinigų be tėvų pagalbos“.

Dar būdamas 12 metų vaikinas pirmą kartą išbandė savo jėgas pirkdamas vaikų tarpe populiarius lazeriukus, kuriuos vėliau parduodavo draugams mokykloje.

„Vėliau pradėjau pirkti geras prekes internetiniuose aukcionuose. Nupirkdavau ir per mėnesį parduodavau žymiai brangiau“, - savo pirmųjų uždarbių perpardavinėjant istorija dalijosi klaipėdietis.

Arnas Mikulskis
Tačiau klientų iš mokyklos A. Mikulskiui neužteko, vėliau jis pradėjo ieškoti klientų per skelbimus, pats sukūrė internetinį puslapį, kuriame padeda klientams įsigyti prekes iš užsienio elektroninių parduotuvių.

„Kai buvau mažesnis, visus daiktus užsakinėdavau per suaugusius. Jau tada galvojau, kad būtų žmogus Lietuvoje, kuris galėtų užsakinėti prekes. Būdamas mažas neturėjau kreditinių kortelių, taip pat dažnai žmonės nedrįsta patys pirkti iš užsienio internetinių parduotuvių, bijo, kad apgaus“, - savo verslo gimimo argumentus dėliojo pašnekovas.

Pasimokęs verslo principų jaunuolis su pilnamečiu draugu praėjusių metų pabaigoje įkūrė MB „Sakyk“. Pavasarį baigė kurti pardavimo tinklalapį tarpink.lt.

„Kai pradėjau galvoti apie įmonės įkūrimą, pagrindinė problema buvo, kad būdamas šešiolikos metų negalėjau jos įkurti. Atsirado šeimos draugas, kurio mintys sutapo su mano. Jis irgi norėjo kažką savo daryti. Kartu ir įkūrėme įmonę“, - pasakojo septyniolikmetis.

A. Mikulskis pripažino, kad idėja dirbti sau, kurti verslą jis užsikrėtė augdamas su amerikietiškomis knygomis ir žurnalais.

„Pripažinsiu, mokslai nukenčia, bet kuo labiau augu, tuo labiau bandau suderinti. Kol būnu mokykloje verslo partneris prižiūri, kai grįžtu iš pamokų – sutvarkau, kas likę“, - teigė jaunasis verslininkas.

Paauglys pasakojo, kad ankstyva patirtis uždirbant pinigus keičia ir jo mąstymą apie aukštąjį mokslą.

„Lietuvoje įsitvirtinęs požiūris, kad aukštasis mokslas būtinas kiekvienam žmogui. Jei studijuosiu, tai gal užsienyje, bet žiūrėsime, kaip viskas susiklostys. Jei verslas bus sėkmingas, gal mokytis nereikės“, - svarstė jaunuolis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (166)