Už vandens pašildymą gegužės mėnesį, kai rajone, kuriame gyvena Lina, beveik savaitę nebuvo karšto vandens, teks mokėti dvigubai daugiau nei anksčiau. Per mėnesį Linos šeima sunaudojo tris kubinius metrus karšto vandens. Moters teigimu, anksčiau už tokį kiekį šilto vandens ji mokėdavo maždaug 25, o už gegužės mėnesį - net 53 litus.

Gauti paaiškinimą, kodėl taip smarkiai išaugo mokestis už vandens pašildymą "15min" sekėsi sunkiai. Sąskaitoje nurodyto Klientų aptarnavimo centro linija kelias valandas buvo apkrauta. O pagaliau pavykus prisiskambinti ragelį pakėlusi operatorė ėmė guostis, kad jau "liežuvio nebeapverčia visam miestui aiškinti sistemos”.

"Pamirškite žiemos kainas. Dabar kas mėnesį bus nauja karšto vandens kubinio metro kaina", - trumpai paaiškino operatorė. Anot jos, žiemą šilumos kiekis, skirtas šaltam vandeniui pašildyti, skaičiuojamas pagal praėjusios vasaros vidurkį. O vasarą kiekvieną mėnesį kaina yra skirtinga.

Anot "Klaipėdos energijos" Šilumos pardavimo ir rinkodaros departamento direktoriaus Virginijaus Zutkio, sąskaitose aiškiai matoma, kad šilumos kilovatvalandės kaina išliko nepakitusi. "Gegužę kubinio metro vandens pašildymui buvo suvartota daugiau šilumos, todėl pakito ir kubinio metro pašildyto vandens kaina. Pabrėžiu, kad keičiasi ne kaina, o šilumos suvartojimas. Todėl ir sąskaitos didesnės", - aiškino V.Zutkis.

Kaip skelbiama "Klaipėdos energijos" interneto svetainėje, 1 kub. m vandens pašildymo kaina nustatoma taip: iš sunaudoto šilumos kiekio vertės atimama karšto vandens temperatūrai palaikyti skirto šilumos kiekio vertė, o likęs šilumos kiekis dalijamas iš name sunaudoto tą mėnesį karšto vandens kiekio.

Pavyzdžiui, Paryžiaus Komunos gatvės šeštasis namas gegužės mėnesį suvartojo beveik dvidešimčia procentų daugiau kilovatvalandžių šilumos nei balandį. Tačiau per praėjusį mėnesį šio namo gyventojai karšto vandens suvartojo beveik keturiasdešimčia kubinių metrų mažiau. Todėl šilumos kiekis vienam kubiniam metrui vandens pašildyti buvo sunaudotas kur kas didesnis. Šio namo gyventojai už vandens kubinio metro pašildymą mokės beveik keturiais litais daugiau.

Šilumos kiekis skirtingais mėnesiais svyruoja ir priklauso nuo karšto vandens temperatūros. Pagal higienos normas, į butus tiekiamo vandens temperatūra turi būti 50-60 laipsnių. Anot V.Zutkio, dėl skirtingo šilumos suvartojimo pašildyto vandens kaina uostamiesčio daugiabučiuose tapo nevienoda. Sumos sąskaitose už tą patį suvartoto karšto vandens kiekį gali svyruoti iki trisdešimties procentų. "Tačiau aš abejoju, kad kažkam ji išaugo dvigubai", - pridūrė bendrovės "Klaipėdos energija" Šilumos pardavimo ir rinkodaros departamento direktorius.

Įtakos išaugusioms sąskaitoms turėjo ir karšto vandens skaitiklių rodmenų deklaravimo tikslumas. Daugiabučius administruojančios bendrijos bei Klaipėdos savivaldybės administracija skundų iš gyventojų dar nesulaukė.

Nauja bandymų tvarka

Pirmadienį Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio komitete nuspręsta sudaryti darbo grupę, kuri parengtų naują hidraulinių bandymų vykdymo tvarką. Bus sprendžiama, kada ir kiek skelbimų turi pasirodyti prieš juos atliekant, kokia informacija gyventojams turi būti pateikiama. Anot tarybos nario Naglio Puteikio, jam yra tekę girdėti, kad kituose miestuose bandymai atliekami tik naktį. Kitur pajungus kilnojamas stotis gyventojai nepajunta jokių nepatogumų, nes karšto vanduo tiekiamas nenutrūksta.