Vadinamasis pagalvės mokestis nebūtų taikomas ilgalaikei nuomai, nebūtų taikoma ir medikų paskirtai reabilitacijai atvykusiems ligoniams, negalią turintiems žmonėms, mokymo įstaigoms bei asmenų grupėms, kurios nuomojasi daugiau, nei 10 kambarių. Anot pasiūlymą pristačiusios Ekonominės plėtros grupės vadovės Jūratės Sokolovos, ką daryti su surinktais pinigais, spręstų meras, patariamas specialios darbo grupės.

„Rinkliava būtų skirta gerinti Klaipėdos infrastruktūros ir turizmo paslaugų kokybę, užtikrinant miesto patrauklumą bei žinomumą. Surinktos lėšos būtų panaudojamos išskirtinai kultūros ir turizmo reikmėms bei jų rinkodarai siekiant, kad mokestis padėtų šiam sektoriui augti“, – sako J. Sokolova.

Mokesčių surinkimui savivaldybė planuoja įsigyti elektroninę deklaravimo sistemą, per kurią deklaracijas turės užpildyti rinkliavos mokėtojai.

Pagalvės mokestis Lietuvoje jau ne naujiena, kai kurie miestai tokį mokestį jau taiko apie dešimtmetį. Šiuo metu po 2 eurus už nakvynę turistai jau turi mokėti Palangoje, Trakų rajone, Vilniuje, Kaune, Druskininkuose ir Birštone.

Statistika rodo, kad Klaipėdoje 2022 metais poilsiavo virš 400 tūkstančių svečių, o kovido metu lankytojų priskaičiuota apie 20 tūkstančių. Anot J. Sokolovos, jei mokestis būtų taikomas nuo birželio 1-os, per pirmąjį tokios rinkliavos pusmetį planuojama biudžetą papildyti apie 400 tūkstančių eurų suma, o ateinančiais metais būtų galimybė surinkti apie 800 tūkstančius eurų.

Klaipėdos tarybos narys Saulius Budinas siūlo atidėti mokesčio taikymą iki sausio 2025 metų 1-osios, nes dalis nuomos paslaugų teikėjų nurodo, kad dalis turistų jau rezervavo kambarius, be to, savivaldybė dar nė nepradėjo deklaravimo sistemos pirkimo proceso.

„Trys mėnesiai pasirengimui ir sistemos testavimui, kuri galėtų veikti sklandžiai ir mes turėtume veikiančią sistemą, manau, nėra pakankamas laikotarpis. Čia vertinant įvairius pirkimus. Realiai trys mėnesiai ir specifikacijas paruošti, ir pirkimą padaryti, ir sistemą pasileisti.

Dar vienas dalykas, kuris, mano nuomone, reikalauja papildomo laiko, vertinant tuos rodiklius, kiek yra Klaipėdos mieste nakvynių užsakymų, tai mes kol kas nesame grįžę į ikipandeminį lygį – 2018, 2019 metai, kai buvo 440 tūkstančių, o dabar esame pasiekę 400 tūkstančių. Nesame dar 10 procentų pasiekę iki to lygio, kuris buvo“, – teigė jis.

Sprendimo projektui politikai Finansų ir ekonomikos komitete visgi pritarė didesne balsų dauguma, tačiau tai dar negalutinis Tarybos sprendimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją